Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντροπή και αίσχος: Έτσι υποδέχεται η Αυστραλία τον κάτοχο του ρεκόρ του Australian Open; ο Τζόκοβιτς δεν το αξίζει!

Το Αυστραλιανό Όπεν 2023 δεν θα είναι συνηθισμένο για τον πιο καλό τενίστα όλων των εποχών τον Νόβακ Τζόκοβιτς, επειδή τα τοπικά ΜΜΕ έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν το κοινό για την έλευση του «κακόυ».

Γράψαμε νωρίτερα για το αν ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι όντως «κακός» ή αν το αυστραλιανό κοινό απλώς «κουρδίζεται» για να τον αναγκάσει να φύγει από τη χώρα τους ως κάποιου είδους εγκληματία, σε συμφωνία με τις αρχές, λίγες μέρες πριν. Ο Νόλε απελάθηκε από την αναφερόμενη χώρα (στο κείμενο «Πέφτουν οι μάσκες»: Πώς η Αυστραλία «αποφάσισε» να απελάσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς πριν από δύο χρόνια).

Τώρα, όταν έγινε βέβαιο ότι η νέα αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θέλει να ακολουθήσει ακριβώς τα ίδια βήματα με την προηγούμενη, και έτσι η τριετής απαγόρευση επιστροφής στον Τζόκοβιτς, που είναι η τυπική συνοδευτική ποινή για όλους τους απελαθέντες, έχει ακυρωθεί, φαινόταν ότι η υποδοχή θα μπορούσε να είναι αν όχι ευχάριστη, τότε τουλάχιστον αξιοπρεπής.

Φαίνεται πάντως ότι ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για μια εχθρική στάση απέναντι στον Νόβακ. Τουλάχιστον σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας.

Το κείμενο που σας μεταφέρει η «Νόβοστι» -(«Βραδυνα Νέα») που δημοσιεύτηκε από την «Ej» και πριν φτάσετε στο τέλος του, προσέξτε τη λεπτή «υπενθύμιση στο κοινό» ότι ο Σέρβος είναι ο κακός, ότι αυτός φταίει για όλα όσα συνέβησαν. Το γεγονός ότι πήγε στην Αυστραλία μόνο όταν τα ιατρικά του έγγραφα εξετάστηκαν από δύο ανεξάρτητες ιατρικές επιτροπές και ότι έλαβε πρόσκληση από την Ένωση Αντισφαίρισης της Αυστραλίας να συμμετάσχει στο Australian Open το 2022 και δεν πήγε εκεί μόνος του, παραμερίστηκε εντελώς.

Αποβλήθηκε για πολιτικούς λόγους, ως «άτομο επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία της Αυστραλίας», και τώρα τον υποδέχονται με «λευκά γάντια», αν και κάτω από αυτά είναι τα ίδια χέρια που κουνούσαν ενθουσιασμένα όπως κάποτε εκείνοι που φώναζαν «Σταύρωσέ τον, σταύρωσέ τον!». Δείτε πώς ξεκίνησε η υποδοχή του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, στο αναφερόμενο κείμενο του Νιλ ΜακΜάχον:

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε και ελπίζει ότι η Μελβούρνη αυτή τη φορά θα έχει μια ανοιχτή καρδιά

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα έρθει στην Αυστραλία στα τέλη αυτού του μήνα με μια τσάντα γεμάτη ευχές, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι να μπει στην ιστορία με τον δέκατο τίτλο του Australian Open. Φέρνει όμως μια άλλη ευχή που καίει με την ίδια φωτιά: την ελπίδα ότι οι Αυστραλοί οπαδοί είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν το άγριο χάος που έφερε μαζί του στην τελευταία έκδοση του τουρνουά.

Οι «αποσκευές» του Τζόκοβιτς: τι ένταση, και ο ίδιος απέδειξε ότι έχει απεριόριστη ικανότητα να της προσθέτει βάρος και δεν το έκανε ποτέ περισσότερο από ό,τι στη Μελβούρνη τον περασμένο Ιανουάριο. Το να θυμάσαι αυτό το χάος μετά από ένα χρόνο είναι δύσκολο, γιατί είναι δύσκολο να αναβιώσεις αυτό το συναίσθημα που προκαλείται από την πανδημία.

Η μάχη του Τζόκοβιτς για να πάρει τη βίζα ως ανεμβολίαστος μετατράπηκε σε σαπουνόπερα, με αποτέλεσμα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν τις εκπομπές της ακρόασης και τα ΜΜΕ να κατασκηνώσουν έξω από το ξενοδοχείο μετανάστευσης στο Κάρλτον.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι κανείς δεν βγήκε από αυτό αισθάνονταν καλά. Ούτε ο Τζόκοβιτς, που συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος άνδρας με ακέραιο χαρακτήρα, ούτε η αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε έναν παράλογο νόμο που δίνει στον υπουργό υπερβολική εξουσία να απελαύνει όποιον θέλει, και σίγουρα όχι η Αυστραλιανή Ένωση Αντισφαίρισης, η οποία τα έκανε θάλασσα αναζητώντας έξυπνες λύσεις στις δημόσιες σχέσεις.

Γι’ αυτό ήταν μια ανακούφιση, αλλά και μια νίκη για την κοινή λογική, όταν πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση του Albanese ακύρωσε την αυτόματη τριετή απαγόρευση επιστροφής του Τζόκοβιτς. Υπήρχε επίσης και η ανακούφιση από αυτό: ο Τζόκοβιτς χαιρέτησε τα νέα με σεμνότητα και ευγνωμοσύνη, παρά με τα εκκωφαντικά πανηγύρια για τα οποία είναι συχνά γνωστός. Είπε: «Αυτό είναι μια ανακούφιση. Γνωρίζοντας τι περάσαμε εγώ και οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι φέτος με αυτό που συνέβη και στην Αυστραλία, και μετά την παραμονή μου εκεί».

Το ερώτημα τώρα είναι πώς αντιδρά το αυστραλιανό κοινό στην επιστροφή του Νόβακ στο πιο χαρούμενο κυνήγι του τροπαίου Grand Slam.

Στο αποκορύφωμα του δράματος, μια δημοσκόπηση στα αυστραλιανά ΜΜΕ έδειξε ότι το 71% των ανθρώπων ήταν υπέρ της αποβολής του. Ήμουν ανάμεσά τους, προβλέποντας σε αυτές τις σελίδες (η πύλη Age) τι θα μπορούσε να συμβεί εάν επιτρεπόταν στον Νόβακ να παίξει: «Περιμένετε αποδοκιμασίες, μακροχρόνιες, δυνατές και συνεχείς, από αηδία και αποδοκιμασίες από αυτούς που πρέπει απλώς να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους και το θυμό κάπου».

«Ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος, και υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι, είμαστε έτοιμοι να το αφήσουμε πίσω μας», δήλωσε ο Τζόκοβιτς.

Οι φίλοι του τένις έχουν μακρά ιστορία να αγκαλιάζουν πρώην «κακούς».

Μερικές φορές η αρνητικότητα αναπτύσσεται όταν κάποιος είναι υπερβολικά κυρίαρχος. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είπε κάποτε για την έλλειψη εύνοιας από τους θαυμαστές, όταν κέρδιζε όλα στη σειρά, «Ήθελα το κοινό να με αγαπήσει περισσότερο». Ο Τζον ΜακΕνρό ήταν ο κακός σε γενικές γραμμές και μοιράζεται σχεδόν την ίδια ντροπή με τον Τζόκοβιτς που βίωσε τη στιγμή της μεγαλύτερης δοκιμασίας της καριέρας του στην Αυστραλία, όπου αποβλήθηκε από το Αυστραλιανό Open το 1990.

Ο Νόβακ έχει την ίδια λαχτάρα με τη Ναβρατίλοβα να έχει την αποδοχή και την εύνοια του κοινού απέναντί ​​του, την κουβαλάει πάντα μαζί του, συχνά παρά τα τελείως διαφορετικά αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Ώμος, η ιστορία του είναι πιο περίπλοκη. Υπάρχει αυτοκριτική, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κερδίζει, δεν είναι συναισθηματικός για τους αντιπάλους του. Ωστόσο υπάρχει και η μεγαλύτερη ατυχία του: να μοιράζεται τη σκηνή με τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφαελ Ναδάλ, των οποίων ο έρωτας τόσο με τους θαυμαστές όσο για τον ένα, τόσο και με τον άλλο, εξαφανίστηκε όταν ο Φέντερερ αποσύρθηκε από το τένις τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο.

Με τα γήπεδα του τένις γεμάτα με θαυμαστές που μαγεύονται από τον Ρότζερ και τον Ράφα, αυτή η ιστορία του τένις απλώς φώναζε για έναν «κακό». Αυτός ο ρόλος έπεσε στον Τζόκοβιτς και εξηγεί γιατί το θέμα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του παρά του έγκυρου πιστοποιητικού νόσησης, του επέφερε πιο βάναυσα χτυπήματα από ό,τι θα μπορούσε να έχει βιώσει από οποιονδήποτε σημαντικό αντίπαλο.

Ακολούθησε αποκατάσταση κατά τη διάρκεια του έτους. Τον βοήθησε το γεγονός ότι έχασε από τον Ναδάλ στο πρώτο του τουρνουά Grand Slam (μετά την απέλαση) στο Παρίσι. Κέρδισε ώμος το Wimbledon, αλλά δεν έλαβε βαθμούς κατάταξης ATP λόγω διαφωνίας μεταξύ του Wimbledon και των παικτών σχετικά με τον αποκλεισμό των Ρώσων από αυτό το τουρνουά.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι επικριτές του Τζόκοβιτς έπρεπε να παραδεχτούν ότι φαινόταν άδικο, και όλα τελικά είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει στην Αυστραλία ως ο πέμπτος παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό λειτουργεί σαν ξένο έδαφος για αυτόν.

Συνολικά, σίγουρα θα επιστρέψει πιο συγκρατημένος από τα γεγονότα που αναφέρθηκαν και ελπίζοντας σε μια νέα αρχή. Ο Φέντερερ δεν θα είναι εκεί και ο Ναδάλ ταλαιπωρείται με τραυματισμούς πρόσφατα. Μια νέα γενιά νεαρών παικτών παίρνει σιγά σιγά τον έλεγχο και αυτή τη γενιά  έχει σαν επικεφαλής τον Κάρλος Αλκαράζ.

Μπορεί ο Τζόκοβιτς να παίξει τον ρόλο ενός «πρεσβυτέρου πολιτικού» στη Μελβούρνη,  τιμωρήθηκε από την εμπειρία του και συναντά το αυστραλιανό κοινό. Μια κομψή του επιστροφή θα αντιμετωπιστεί με γενναιοδωρία; Όχι, δεν θα είναι αγάπη, όπως οι «κακοί» του τένις πριν από αυτόν. Ο Τζόκοβιτς ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι τη σύνταξη για αυτό. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα τον καλωσορίσουν θερμά.

Μετά τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ανακούφιση να υποδεχόμαστε το Australian Open εστιάζοντας στο μόνο πράγμα που μετράει: το τένις.

«Ας κερδίσει ο καλύτερος», καταλήγει ο Αυστραλός δημοσιογράφος, ο οποίος «εξέτασε εξονυχιστικά» τον Νόλε και υποστήριξε ότι είναι ένοχος για «άγρια ​​σύγχυση», ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει απεριόριστη ικανότητα να κάνει τις «αποσκευές» του πιο βαριές για τον εαυτό του. Προκάλεσε «αναταραχή», ότι ζήτησε δικαιοσύνη στο δικαστήριο (και από θαύμα την έφτασε!) «για να πάρει βίζα σαν μη εμβολιασμένος».

Τώρα που του δόθηκε η άδεια να έρθει να παίξει, ναι, ότι ο καλύτερος μπορεί να κερδίσει. Δεν του επέτρεψαν να το κάνει την προηγούμενη φορά.

Πηγή: www.novosti.rs

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More