Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νυμφαίο: Ο ορεινός προορισμός που αναζητά η ψυχή τις γιορτινές ημέρες

Στα 28 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, ξεπροβάλλει ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου.

Το περπάτημα ανάμεσα σε οξιές, το παιχνίδι με το χιόνι πλάι στα αρχοντικά και οι συναντήσεις με αρκούδες, τον καθιστούν έναν ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο προορισμό.

Οι ξεχωριστοί παραδοσιακοί ξενώνες, σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά κυρίως, προσφέρουν στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα καιρών αλλοτινών με την πολυτέλεια του σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ιατρίδη, ιδιοκτήτη δύο ξενώνων στην περιοχή, οι επισκέπτες φέτος τα Χριστούγεννα είναι πάρα πολλοί και κυρίως αυτοί που κάνουν αυθημερόν εκδρομές. Όπως ανέφερε, προτιμούν το Νυμφαίο, καθώς πέρα από την ομορφιά του τοπίου, προσφέρει πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ιππασία, mountainbike, κανόε-καγιάκ , κ.α. Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί ακόμη με το μάζεμα άγριων μανιταριών, να γευτεί το φημισμένο ξινόμαυρο στα υπέροχα οινοποιεία του Αμυνταίου ή να συμμετάσχει στα ρακοκάζανα.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν από το Αμύνταιο, φέρνοντας μαζί τους την κτηνοτροφία τους και τα σπιτικά τους. Εκεί ρίζωσαν, άρχισαν να ονειρεύονται και δημιούργησαν τη δική τους ιστορία…

Ως επί το πλείστον Βλάχοι στην καταγωγή, στα ήθη και τα έθιμα με λατινογενή επιρροή στη γλώσσα τους. Το μαρτυρεί, άλλωστε, και το όνομα του τόπου. Νέβεσκα ήταν η πρώτη ονομασία του, από το «Νέβε- Στα» (=το χιόνι μένει) ή Νιβεάστα (=Νύμφη του Δάσους)…

Γύρω στο 1930 αναφέρεται πια με το όνομα Νυμφαίο. Η ευημερία σε τούτο τον τόπο ήρθε απλόχερη, όταν οι κάτοικοί του ασχολήθηκαν με τη συστηματική επεξεργασία και το εμπόριο του χρυσού και του ασημιού.

Ταξίδευαν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στις πιο ξακουστές αγορές της Ευρώπης για να πουλήσουν τα έργα τους. Έτσι, ο πλούτος δεν άργησε να έρθει. Τότε χτίστηκαν και τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά που θαυμάζουμε σήμερα αναπαλαιωμένα στους δρόμους του Νυμφαίου. Αρκετοί έκαναν εμπόριο καπνού και βαμβακιού και μεγαλούργησαν στις αγορές της Αιγύπτου και του Αμβούργου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More