Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Αφρική: Νέο βήμα κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης

Η Νότια Αφρική σκοπεύει να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης σήμερα  Πέμπτη να εκδώσει εντολή για άμεση διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, χαρακτηρίζοντάς την ως «γενοκτονία» που απειλεί τις ζωές των Παλαιστινίων.

Το δικαστήριο θα ακούσει τους ανώτερους δικηγόρους που εκπροσωπούν την Πρετόρια για δύο ημέρες, όπου αναμένεται να ζητήσουν από τους δικαστές να εκδώσουν εντολή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με το Ισραήλ να παρουσιάζει την απάντησή του την Παρασκευή.

Τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης διέταξε το Ισραήλ να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει τη γενοκτονία και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Αλλά το δικαστήριο δεν έφτασε στο σημείο να διατάξει κατάπαυση του πυρός και το επιχείρημα της Νότιας Αφρικής τώρα είναι ότι η κατάσταση στο έδαφος, ειδικά στη Ράφα, απαιτεί νέα δράση από το δικαστήριο.

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα και αλλού στη Γάζα είναι από μόνος του γενοκτονία», ανέφερε η Νότια Αφρική στην έκθεση της, τονίζοντας ότι «πρέπει να της δοθεί εντολή να σταματήσει».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου που εξετάζει διαφορές μεταξύ χωρών είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά δεν διαθέτει τα μέσα να τις εφαρμόσει.

Η Νότια Αφρική ζητά από το Δικαστήριο να εκδώσει τρεις έκτακτες διαταγές ή «προσωρινά μέτρα», ενώ το δικαστήριο συνεχίζει να εξετάζει την ευρύτερη κατηγορία ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση για την Πρόληψη του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Τα μέτρα που ζητά η Πρετόρια από το δικαστήριο είναι, πρώτον: να διατάξει το Ισραήλ να αποσυρθεί αμέσως και να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα και δεύτερον: το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει σε εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας, δημοσιογράφους και ερευνητές να φτάσουν στη Γάζα χωρίς εμπόδια. .

Τέλος, η Πρετόρια ζητά από το δικαστήριο να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με τις ενέργειες που κάνει για να συμμορφωθεί με τις εντολές.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More