Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Μαραβέγιας για την ενεργειακή κρίση: Δεν αισιοδοξώ για την στάση της Eυρώπης – H Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί πολύ

«Η Ευρώπη δεν περίμενε ότι θα ξεσπάσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν εντελώς απροετοίμαστη παρότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο και την επιβολή κυρώσεων πληττει τα νοικοκυριά και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στην μεγάλη εξάρτηση που είχαν ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. «Η βιομηχανία των βορειότερων χωρών είχε αφήσει κατά μέρος την πυρηνική ενέργεια και τον λιγνίτη και είχε αποκλειστικά στραφεί στη Ρωσία γιατί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ήταν φθηνό και άφθονο», πρόσθεσε.

Τεράστια προβλήματα για την Βόρεια Ευρώπη

Αναλύοντας τι πρόκειται να συμβεί στο ενεργειακό θρίλερ που είναι σε εξέλιξη τόνισε ότι «και η Ρωσία, προσπαθώντας να έχει διαπραγματευτικό χαρτί, περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου με διάφορα προσχήματα».

Όπως είπε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που χρειάζονται τεράστιες πηγές ενέργειες. Αντίθετα, στις χώρες της νότιας Ευρώπης είναι πιο εύκολο να προμηθευτεί κανείς υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα» δήλωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ για να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου για το κρίσιμο θέμα της ενέργειακής ακρίβειας.

«Η Ευρώπη χάνει γιατί πιθανότατα δεν θα προλάβει να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι τιμές, παρά τη μείωση της ζήτησης θα διατηρηθούν πολύ υψηλά το χειμώνα», υποστήριξε ο κ. Μαραβέγιας.

Ισχυρή αντίσταση από τη Ρωσία στις κυρώσεις

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ύφεση που αναμένεται να πλήξει τη Βόρεια Ευρώπη, λόγω του περιορισμού στη ζήτηση.

«Η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, δεν υφίσταται σοβαρές και μεγάλες πιέσεις. Αντιστέκεται ικανοποιητικά ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», επισήμανε.

Όσον αφορά τη Γερμανία προσέθεσε ότι θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από αυτή την κρίση.

«Κάθε χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα το αντιμετωπίσει» δήλωσε σχετικά για την κοινή αντιμετώπιση του θέματος από την ΕΕ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα επισήμανε ότι επειδή είναι μικρή οικονομία και δεν είναι ενεργοβόρα, δεν θα επηρεαστεί πάρα πολύ.

Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας στην Ελλάδα, χάρη στον τουρισμό που πάει εξαιρετικά καλά, η ανάπτυξη θα είναι στο 3 – 3,5% φέτος. Γεγονός που όπως είπε, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε ύφεση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More