Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Μιχαλόπουλος, καθ. Περιβαλλοντικής Χημείας: Σταθήκαμε τυχεροί που οι άνεμοι δεν μετέφεραν τα αποκαΐδια στις πόλεις

Τυχεροί μέσα στην ατυχία μας παρότι αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας ότι αέριες μάζες δεν μετέφεραν τα αποκαΐδια προς τις πόλεις.

«Ευτυχώς οι βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι έσπρωξαν το μεγαλύτερο μέρος από το νέφος προς την Πελοπόννησο, σε περιοχές που δεν ήταν κατοικήσιμες» ανέφερε στην εκπομπή «Newsroom» ο ειδικός.

Εκρηκτικό το μείγμα από τους ρύπους στην ατμόσφαιρα

Μιλώντας για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα τόνισε ότι οι δευτερογενείς ρύποι, όπως το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια, μαζί με τα αποκαΐδια και τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης από τις πυρκαγιές θα φτιάξουν ένα μείγμα το οποίο είναι εκρηκτικό. Και ο ίδιος επέστησε την προσοχή σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς).

(AP Photo/Petros Giannakouris)

«Στο προηγούμενο κύμα καύσωνα τα επίπεδα, κυρίως του όζοντος, έφτασαν σε πάρα πάρα πολύ υψηλές τιμές. Παρόμοια κατάσταση περιμένουμε και αυτό το διήμερο όπου θα έχουμε γενικά άπνοια» σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος λέγοντας ότι ο συνδυασμός δευτερογενών σωματιδίων και δευτερογενών ρύπων είναι ότι χειρότερο.

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση που βιώνουμε είπε ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές στην περιοχή μας και γενικά στη Μεσόγειο θα πολλαπλασιαστούν απειλώντας την υγεία του κόσμου, ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Και όπως είπε, αυτό που ζούμε τώρα θα θεωρείται δροσερό καλοκαίρι στο τέλος του αιώνα.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More