Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξάνθη: Από τα ορεινά στα πεδινά συνεχίζοντας την ίδια κοπιαστική δουλειά στους μπαξέδες

Κάθε εποχή και τα λαχανικά της. Με τις ίδιες να δίνουν ραντεβού στους δικούς της μπαξέδες. Μικρά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, που καθαρίστηκαν από τις πέτρες και λιπάνθηκαν με την κοπριά των κοπαδιών τους. Δώδεκα (12) χρόνια κοινής προσπάθειας. Ένας σκληρός αγώνας για τις γυναίκες της Ξάνθης που κατάγονται από τα ορεινά και κατέβηκαν στα πεδινά για να ζήσουν.

Χρόνια πριν στέριωσαν, δημιούργησαν κι ανέθρεψαν οικογένειες. Από εκεί ανεβαίνοντας στα ορεινά της Ξάνθης και κάνοντας μια διαδρομή, διάρκειας μιάμισης ώρας με το αυτοκίνητο, συναντά κανείς το χωριό Εμόνιο.

Στην περιοχή του δήμου Μύκης, ανάμεσα σε οικισμούς που σφύζουν από ζωή και σε οικισμούς άλλους που έχουν ερημωθεί από τη φυγή των ανθρώπων τους. Από εκεί κατάγεται η κα Χατζή Αμέτ Φατμέ, μητέρα τεσσάρων παιδιών και χήρα τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια.

Καλλιεργεί λαχανικά στον Παλιό Ζυγό της Θράκης για να ζήσει. Από το 1982, σαράντα (40) συνολικά χρόνια σκληρής δουλειάς, δηλώνει στο www.ertnews.gr και προσθέτει, όπως και άλλες γυναίκες από τον ίδιο οικισμό, ότι η προσπάθεια τους συνεχίζεται χρόνια και χρόνια με τον ίδιο κόπο και ιδρώτα.

Άλλοτε, στο πλευρό του άνδρα της και σήμερα έχοντας δίπλα τα παιδιά της. Στους ίδιους μπαξέδες. Τη συναντήσαμε να πουλά στη λαϊκή τα λογής –λογής λαχανικά που παράγει στον μπαξέ της. Τα φιλοξενεί στον πάγκο της. Ανάλογα με τη λαϊκή και τα είδη. Είκοσι (20) γυναίκες από το ίδιο χωριό κάνουν την ίδια προσπάθεια. Στα εξήντα έξι της χρόνια και έχοντας μεγαλώσει τέσσερα παιδιά. Προσπαθεί δουλεύοντας σκληρά και προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της.

Από τις έξι και μισή το πρωί έως τις τρεις το απόγευμα στην πώληση των προϊόντων και μετά επιστροφή στο σπίτι. «Ασχολούμαστε οικογενειακώς για να φάμε ένα κομμάτι ψωμί» σημειώνει κι αποκαλύπτει το αποτέλεσμα της προσπάθειας: «Τα μισά από όσα παράγουμε τα πετάμε» προσθέτει και στέκεται στην περιορισμένη κατανάλωση γνωρίζοντας ότι: «Δύσκολα βγάζεις μεροκάματο πουλώντας πενήντα (50) λεπτά» Παρά τις δυσκολίες, όμως, η προσπάθεια συνεχίζεται με εκείνο τον κόπο, που κατακτά αγώνες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More