Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον βιολογικό καθαρισμό της Νότιας Μυτιλήνης

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού νότιας Μυτιλήνης, και συγκεκριμένα της Ά φάσης που αφορά τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, 24 χρόνια μετά την έναρξη σχεδιασμού του και τρία χρόνια μετά τη δημοπράτησή του.

Το έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» τον Μάιο του 2019, ενώ στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δημοπρατήθηκε το 2020 και το Μάιο του 2023 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΛ και της αναδόχου εταιρίας. 

Οι εργασίες κατασκευής της  Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων ξεκίνησαν σήμερα στην Κράτηγο, παρουσία της ΔΕΥΑΛ που το προσωπικό της ωρίμασε και προχώρησε το έργο, της δημοτικής αρχής  Μυτιλήνης και του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου.

Όπως σημείωσε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΛ, Παρασκευάς Φυντανής, «η παρούσα φάση έχει χρόνο περαίωσης τους 24 μήνες, ενώ η επόμενη φάση του έργου, δηλαδή η κατασκευή των δικτύων 28 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει όλα τα χωριά και τις περιοχές της νότιας Μυτιλήνης, βρίσκεται σε διαγωνιστικό στάδιο».

“Η Λέσβος αλλάζει με τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη”, σημείωσε ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι μέσα στον Οκτώβρη εγκαινιάζεται η μεγάλη οδική αρτηρία Καλλονής- Σιγρίου, δημοπρατείται το μεγάλο φράγμα Τσικνιά που θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης ολόκληρου του νησιού, ενώ συνεχίζονται και οι εργασίες στο λιμάνι Σιγρίου.

Ικανοποιημένος που στο τέλος της θητείας του στη δημοτική αρχή Μυτιλήνης, ξεκινά αυτό το έργο πνοής για την πόλη, δήλωσε ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης.

Η παρούσα φάση περιλαμβάνει «την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) οικισμών της νότιας περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, με το σύστημα της ενεργού ιλύος με παρατεταμένο αερισμό (extended aeration), με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση της ιλύος και βιολογική απομάκρυνση αζώτου. Τα επεξεργασμένα λύματα υπόκεινται σε απολύμανση με χλωρίωση – αποχλωρίωση. Ο ισοδύναμος πληθυσμός είναι 9.500 κάτοικοι για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία), ενώ ο ανάδοχος αναλαμβάνει και τη δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση του έργου, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More