Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η Μεγάλη Γιορτή Νεανικού Κινηματογράφου στον Πύργο

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio επιστρέφουν στις αίθουσες χωρίς περιορισμούς και γιορτάζουν τα 25 χρόνια της μεγαλύτερης νεανικής κινηματογραφικής γιορτής.

Η έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε χθες στον κατάμεστο «Απόλλωνα» στον Πύργο, την καρδιά της διοργάνωσης, με παρουσιάστριες δύο πρώην “Ζιζάνια”: την Μαρία Ασμή και την Ειρήνη Ζέζα –μία επιλογή αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας του Φεστιβάλ να εμπλέκει ενεργά τα παιδιά -που ξεκινούν ως θεατές και στην πορεία γίνονται «κομμάτι» του.

Η τελετή ξεκίνησε με ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη (1929-2022), έναν ακριβό φίλο του Φεστιβάλ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι κριτικές επιτροπές και τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). Και βέβαια η δημοφιλής Camera Zizanio που φέτος παρουσιάζει 210 ταινίες από 31 χώρες, απονέμοντας βραβεία ανά ηλικιακή κατηγορία.

Παίρνοντας τον λόγο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και «ψυχή» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, έκανε μία μικρή αναδρομή του θεσμού: «Ξεκινήσαμε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα: το 1997. Αποφασίσαμε να κάνουμε την Πύργο και την Αμαλιάδα σημείο αναφοράς για το σινεμά για παιδιά και νέους και για την κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Άγνωστες λέξεις τότε. Όμως επειδή γνωρίζαμε καλά οτι τα οπτικοακουστικά ασκούν μεγάλη επιρροή στα παιδιά και στους νέους ήταν απαραίτητο να πάρουμε αυτήν την πρωτοβουλία…»

 

 

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα και Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Ηλείας που ερμήνευσε υπέροχα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More