Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΕΝΓΕ: Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι αρμοδιότητα ειδικευμένων γιατρών-Να ενισχυθούν οι δομές στο Αιγαίο

Κατηγορηματικά αντίθετη τάσσεται η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, “όπου καταργείται ο αγροτικός ιατρός και αντικαθίσταται από τον προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας. Οι συνάδελφοι είναι μόλις πτυχιούχοι δεν έχουν καν κλείσει ειδικότητα, οπότε αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αναθέτει στους νέους πτυχιούχους ευθύνες που δεν τους αναλογούν”, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.

“Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα” πρόσθεσε “που θα έχει και τον χαρακτήρα του οικογενειακού προσωπικού γιατρού για τα στελέχη της, είναι αρμοδιότητα ειδικευμένων γιατρών, δηλαδή Γενικών Παθολόγων, Παιδιάτρων και δεν μπορεί να επιφορτίζεται σε νέους γιατρούς, που δεν έχουν καν ξεκινήσει ειδικότητα”.

“Όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αυτό το νομοσχέδιο”, σημείωσε ο κ Παπανικολάου, “αλλά θα εξωθήσει και αυτούς τους νέους γιατρούς σε παραίτηση ακόμα και να κάνουν την ειδικότητα τους στο εξωτερικό”.

Ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις σχετικές, το 2022 στα τραγικά όπως επισήμανε, υποστελεχωμένα Περιφερειακά Νοσοκομεία, όπου υποχρέωναν τους αγροτικούς να εγκαταλείπουν τα ΚΥ και τα ΠΠΙ και να  τους στέλνουν σε ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) να εφημερεύουν μόνοι τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες, που δεν θα έπρεπε προκαλώντας τη παραίτηση τους.

Παράλληλα ,διερωτήθηκε “αφού προτίθεται η κ Αγαπηδάκη να δώσει ιδιαίτερα μεγάλους μισθούς σε Παθολόγους και Αγροτικούς ιατρούς, που έχουν παραιτηθεί και έχουν πάει εξωτερικό, προκειμένου να τους φέρει πίσω, γιατί δεν δίνει αυτούς τους μισθούς σε αυτούς, που έμειναν εδώ στη χώρα για να μην παραιτούνται!”.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ Παπανικολάου στις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν τελεσιδικήσει και με απόφαση Αρείου Πάγου, σχετικά με την επιστροφή των μισθών τους στα  επίπεδα 2012, πριν από τις οριζόντιες περικοπές του 2ου μνημονίου, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί

Ειδικά για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, όπου υπάρχει ειδικό θέμα με το προσφυγικό ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών θεώρησε επιτακτική την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των ΚΥ των ΠΠΙ και των Νοσοκομείων καθώς ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται με δεδομένη και την επιβάρυνση των δομών από τους ξένους επισκέπτες.

Παράλληλα, πρότεινε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο της Ρόδου, ώστε να καλύπτει όλα τα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων, εκτός από εξειδικευμένες περιπτώσεις και ταυτόχρονα σε 24ωρη βάση να υπάρχει ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, όχι της Πολεμικής Αεροπορίας, για  να αποφεύγονται οι αεροδιακομιδές σε Ηράκλειο Αττική.

“Όταν καταρρέουν οι Περιφερειακές δομές θα επιφορτιστούν αναγκαστικά και θα καταρρεύσουν λειτουργικά και  οι κεντρικές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας”, υπογράμμισε ο κ Παπανικολάου, εκτιμώντας πως “χρέος των τοπικών κοινωνιών είναι να απαιτήσουν και να ασκήσουν πιέσεις σε Υπουργείο και Αυτοδιοίκηση για μια αξιοπρεπή δημόσια και δωρεάν Υγεία”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More