Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: Ισραηλινό τανκ σκότωσε έναν «σαφώς αναγνωρίσιμο» φωτογράφο του Reuters κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου

Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ισραηλινό τανκ σκότωσε τον εικονολήπτη του Reuters TV Issam Abdullah στον Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου εκτοξεύοντας δύο οβίδες των 120 χιλιοστών εναντίον μιας ομάδας «σαφώς αναγνωρίσιμων δημοσιογράφων» κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η έρευνα που διεξήχθη από την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανέφερε ότι το προσωπικό της δεν κατέγραψε καμία ανταλλαγή πυρών πέρα από τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για περισσότερα από 40 λεπτά πριν ένα ισραηλινό τανκ Merkava ανοίξει πυρ.

The Israeli regime, showing no mercy even to Western media journalists, has killed Reuters’ journalist Issam Abdullah and inured five journalists from Al Jazeera, Reuters, and AFP in its airstrikes in southern Lebanon. pic.twitter.com/h5kCtfjZp5

— Palestine Highlights (@PalHighlight) October 13, 2023

Η έκθεση της UNIFIL εξήγησε ότι «το να πυροβολείς αμάχους, σε αυτή την περίπτωση δημοσιογράφων με σαφή αναγνώριση, συνιστά παραβίαση της απόφασης 1701 του 2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Η επτασέλιδη έκθεση, με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε: “Υπολογίζεται ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής τη στιγμή του συμβάντος. Δεν υπάρχει γνωστός λόγος για το πυροβολισμό σε δημοσιογράφους”.

Εκτός από τον θάνατο του Abdullah, οι δύο οβίδες τραυμάτισαν άλλους έξι δημοσιογράφους στο σημείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, κάλεσε το Ισραήλ να εξηγήσει πώς συνέβη η επίθεση που σκότωσε τον Αμπντουλάχ (37 ετών) και να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους.

Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η έκθεση της UNIFIL στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη στις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στάλθηκε στον στρατό του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Η έκθεση κατέστησε σαφές στις συστάσεις της ότι «ο ισραηλινός στρατός πρέπει να διεξαγάγει έρευνα για το περιστατικό και να επανεξετάσει πλήρως τις διαδικασίες του εκείνη τη στιγμή για να αποφύγει την επανάληψή του. Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να μοιραστεί με την UNIFIL τα αποτελέσματα των ερευνών του».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση της UNIFIL κοινοποιήθηκε στα μέρη. Πρόσθεσε, “Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο. Οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης πρέπει να προστατεύονται”.

Η έκθεση ανέφερε ότι, για την έρευνά της, η UNIFIL έστειλε μια ομάδα να επισκεφθεί την τοποθεσία στις 14 Οκτωβρίου και έλαβε επίσης συνεισφορές από τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και από έναν ανώνυμο μάρτυρα που ήταν παρών στον λόφο την ώρα των χτυπημάτων.

Λεπτομέρειες για περιστατικά στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL περιέχονται σε περιοδικές εκθέσεις που εκδίδονται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης αριθ. 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της UNIFIL, Αντρέα Τενέντι, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να συζητήσει την έρευνα.

Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τον διασυνοριακό βομβαρδισμό από απόσταση σε μια ανοιχτή περιοχή σε λόφο κοντά στο λιβανέζικο χωριό Alma al-Shaab για περίπου μία ώρα πριν από την επίθεση.

Την επόμενη μέρα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε ήδη φωτογραφίες από το συμβάν και τις ερευνούσε. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη έκθεση για τα ευρήματά του.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More