Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: 173 νεκροί από τις εχθροπραξίες στο Νότιο Σουδάν – Καταγγελίες για πάνω από 100 υποθέσεις σεξουαλικής βίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 173 άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 37 έχουν απαχθεί, μέσα σε μόνο 4 μήνες, στην γενικότερη περιοχή του Νοτίου Σουδάν.

Αυτή η ανακοίνωση δεν είναι η μοναδική, καθώς έχουν γίνει καταγγελίες για περισσότερες από εκατό υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε κατά την διάρκεια μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Οι πολεμικές συγκρούσεις που τάσσονταν υπέρ του Μάκαρ, ανήκουν στην SPLA- IO και είχαν αρκετή διάρκεια. Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο, στις κομητείες Κοκ, Λιρ και Μαγιεντίτ, περίπου 400 χλμ. Βόρεια από την πρωτεύουσα Τζούμπα και στην πολιτεία Γιούνιτ.

Σύμφωνα με την έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS), οι εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της Πολιτείας Γιούνιτι «έπληξαν τουλάχιστον 28 χωριά (…) με περίπου άμαχους να σκοτώνονται, 12 να τραυματίζονται και 37 γυναίκες και παιδιά να πέφτουν θύματα απαγωγών».

Οι καταγγελίες για υποθέσεις βιασμού αυξάνονταν συνεχώς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλά από τα θύματα που έχουν απαχθεί, έχουν υποστεί «σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων κοριτσιών ηλικίας οκτώ ετών».

Σοκαριστική εντύπωση κάνει και το περιστατικό με ένα κοριτσάκι 9 ετών πέθανε μετά από ομαδικό βιασμό, σύμφωνα με το UNMISS.

A joint human rights report by #UNMISS & @UNHumanRights has documented violations & abuses of international human rights law + international humanitarian law in #SouthSudan’s Unity state.
Full report:https://t.co/0eLSuNd8PI
Press Release: https://t.co/tp1BDc8XsH

— UNMISS (@unmissmedia) September 6, 2022

Το αντίκτυπο αυτών των βίαιων πράξεων έχει περάσει και σε άλλες φάσεις της ζωής.

Περίπου 44.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει υπεύθυνους τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες που είναι πιστές στον Σάλβα Κιρ «οι κύριες υπεύθυνες για τις παραβιάσεις και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τη σειρά του δήλωσε για τη χώρα «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράχθηκαν με πλήρη ατιμωρησία».

Στο Νότιο Σουδάν από την ημέρα που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 2011 από το Σουδάν, σημειώνονται καθημερινά βίαια επεισόδια με πολιτικές και εθνοτικές διαστάσεις και χρόνια ανασφάλεια, θυμίζοντας συνεχώς την τραγικότητα του εμφυλίου μεταξύ του 2013 και του 2018 με 400.00 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους.

Όλη αυτό το εμπόλεμο κλίμα επιβεβαιώνει πως δεν τηρείται η συμφωνία ειρήνης του 2018 που προέβλεπε το μοίρασμα της εξουσίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Άλλωστε και οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από δύο μηχανισμούς επιτήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, λόγω της έλλειψης προέδρου ως προς τη πολιτική μετάβαση και της ελλιπής της απαραίτητης πολιτικής βούλησης, ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη στη χώρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More