Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι άνθρωποι πιο κοντά στη φύση-Η παιδαγωγική του δάσους

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αξιοποίηση φυτών και την οικιακή διαχείρισή τους έδωσε η εικαστικός κυκλικής οικονομίας, Λιζέτα Φώτογλου, μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βλαστάρι, που φύτρωσε σε κέλυφος αυγού. «Παίρνουμε το αυγό μας, το σπάμε προσεχτικά στην πάνω μεριά στη μυτούλα, αδειάζουμε το περιεχόμενο, βάζουμε το κέλυφος στον φούρνο για περίπου τρία λεπτά γιατί θέλουμε να σκληρύνει και να αποστειρωθεί και μετά πολύ προσεχτικά με μία πινέζα ανοίγουμε τρεις τρυπούλες από την κάτω μεριά. Βάζουμε χώμα μέχρι τη μέση, προσθέτουμε τον σπόρο μας, βάζουμε κι άλλο χώμα, ψεκάζουμε με νερό για να έχει υγρασία, το τοποθετούμε στην αυγοθήκη, την κλείνουμε και ο σπόρος σιγά σιγά γίνεται βλαστάρι», περιέγραψε η Λιζέτα Φώτογλου.

Στη συνέχεια, η υπεύθυνη του σχολείου του δάσους στον Βερτίσκο, Μάρω Μανάση αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση.

«Η φιλοσοφία του σχολείου του δάσους είναι μία ιστορία, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αμερική. Στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε αρχίσει να έχουμε σχολεία του δάσους. Υπάρχουν στην Αθήνα, στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη, υπάρχουν σε διάφορα σημεία και νομίζω θα υπάρχουν όλο και περισσότερα, φαίνεται ότι είναι κάτι απαραίτητο.

Η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο σε ένα κτήμα στα 800μ. κοντά στο χωριό του Βερτίσκου. Είναι μία δραστηριότητα για σταθερές ομάδες, που συναντιούνται σταθερά όλο τον χρόνο», σχολίασε η Μάρω Μανάση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More