Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι βραβευμένες ταινίες του Thessaloniki International Short Film Festival στην ιστορική Ίριδα

Οι βραβευμένες ταινίες της επιτυχημένης 17ης διοργάνωσης του Thessaloniki International Short Film Festival (TiSFF) θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για ένα μοναδικό διήμερο προβολών στην ιστορική αίθουσα Ίρις, στα πλαίσια του φεστιβάλ Ίριδα Visions.

To Irida Visions – Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ, ένα φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως θεσμός την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πραγματοποιώντας επιτυχώς 91 εκδηλώσεις, επιστρέφει με έναν πρώτο κύκλο εκδηλώσεων τον Δεκέμβριο. Τον πρώτο κύκλο εκδηλώσεων του φεστιβάλ στήριξε με την παρουσία του μία σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες όπως οι Παντελής Βούλγαρης, Γιάννης Οικονομίδης, Κώστας Γαβράς, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Γραμματικός, Enri Canaj, Ζακλίν Λέντζου, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Andi Xhuma και Σύλλας Τζουμέρκας.

Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, τα μέλη του οποίου με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον Όμιλο ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 με στόχο την επαναφορά στην κανονικότητα και την ομαλή επαναλειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ύστερα από τη δυστοπική παράλυση που επέφερε η πανδημία σε όλες τις δραστηριότητες και ιδίως στον τομέα της τέχνης. Παράλληλα, μετά την ψήφιση του άρθρου 296 του Νομοσχεδίου 4777/2021 για την παιδεία που κατέστησε αβέβαιη την λειτουργία του ΠΟΦΠΑ και την αδιάκοπη συνέχεια των δραστηριοτήτων του (καταργώντας την αυτοτελή νομική προσωπικότητα των πανεπιστημιακών λεσχών), το φεστιβάλ αποτέλεσε μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης.

Το φεστιβάλ Ίριδα Visions συνεχίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Το Σάββατο 16/12 και την Κυριακή 17/12 το Ίριδα Visions φιλοξενεί τις βραβευμένες ταινίες της 17ης διοργάνωσης του Thessaloniki International Short Film Festival (TiSFF).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξαιρετικών ταινιών μικρού μήκους, πολλές εκ των οποίων έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το βραβευμένο με Queer Palm ταινίας μικρού μήκους το 2023 στο Φεστιβάλ Καννών Bolero του Nans Laborde-Jourdàa, το βραβευμένο με βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand Nothing holier than a dolphin της Ισαβέλλας Μαργάρα κ.α.

Nothing holier than a dolphin, Ισαβέλλα Μαργάρα

Tο TiSFF – Thessaloniki International Short Film Festival είναι ένα διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια του φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα 17 χρόνια ύπαρξης του Φεστιβάλ, έχουν προβληθεί πάνω από 1500 ταινίες μικρού μήκους, με συμμετοχές δημιουργών από πάνω από 30 χώρες από όλο τον κόσμο. Ευρωπαίοι σκηνοθέτες και κριτικοί κινηματογράφου θεωρούν το TiSFF ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την επιλογή ταινιών και τον προγραμματισμό. Σε γραπτά τους σχόλια το χαρακτηρίζουν “καινοτόμο φεστιβάλ”, “ευαγγέλιο και προάγγελο του τι μέλλει γενέσθαι στην κινηματογραφική υφήλιο”, “ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και συνάμα λυρικά φεστιβάλ παγκοσμίως” με τολμηρή επιλογή ταινιών που “δοκιμάζουν τα όρια της κινηματογραφικής γλώσσας”.

Beyond the sea, Hippolyte Leibovici

Τα τελευταία 3 χρόνια, αρχικά λόγω της πανδημίας, το TiSFF είναι πλέον hybrid και, παράλληλα με τις προβολές στις αίθουσες, τις ταινίες του έχουν δει πάνω από 21 χιλιάδες θεατές παγκοσμίως, μέσω του διαδικτύου.

Οι προβολές του Ίριδα Visions πραγματοποιούνται στην ιστορική αίθουσα Ίρις (Ακαδημίας 55) στο ισόγειο της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλες οι ταινίες του διημέρου θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Το πλήρες πρόγραμμα του διημέρου TiSFF στην Ίριδα:

Το Σάββατο 16/12 στις 18:00 θα προβληθούν οι ταινίες:

Beyond the sea (Belgium, France/ 2023, 25’) του Hippolyte Leibovici

DemiGoddesses (Germany/ 2023, 7’) του Martin Gerigk

Bolero (France/ 2023, 17’) του Nans Laborde-Jourdàa

Dataeterna (France/ 2023, 22’) του Axel Chemin

Der tote (Switzerland/ 2023, 24’) των Samuel Segurado και Liz Manresa

Istina (Germany, Serbia/ 2023, 29’) της Tamara Denic

Στις 21:00 θα προβληθούν οι ταινίες:

Sèt Lam (France/ 2023, 23’) του Vincent Fontano

Madeleine (Canada/ 2023, 15’) της Raquel Sancinetti

Hubris (Canada/ 2023, 29’) του Jules de Niverville

La mécanique des fluides (France/ 2023, 39’) της Gala Hernández López

Wendigo (Canada/ 2023, 14’) του Félix Bouffard-Dumas

Midnight skin (2023), Μανώλης Μαυρής

Την Κυριακή 17/12 στις 18:00 θα προβληθούν οι ταινίες:

Fabrik (Germany/ 2023, 19’) του Sverre Aune

Midnight Skin (Greece, France/ 2023, 39’) του Μανώλη Μαυρή

Nothing holier than a dolphin (Greece/ 2022, 17’) της Ισαβέλλας Μαργάρα

Να τους διαβάσω ποιήματα (Greece/ 2022, 24’) του Αλέξη Χατζηγιάννη

Να τους διαβάσω ποιήματα, Αλέξη Χατζηγιάννη

Όλες οι εκδηλώσεις του Ίριδα Visions πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More