Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν χρηματοδοτούν πλέον επιστημονική έρευνα με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα στη Δυτική Όχθη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα χρηματοδοτούν πλέον επιστημονική έρευνα με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα στη Δυτική Όχθη, αποστασιοποιημένα από την πολιτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η απόφαση της δημοκρατικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ανατρέπει ένα μέτρο που ελήφθη υπό τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέρριψε τη διεθνή συναίνεση ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομα τη Δυτική Όχθη από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Η νέα καθοδήγηση προς τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρει ότι «η συμμετοχή σε διμερή τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία με το Ισραήλ σε γεωγραφικές περιοχές που τέθηκαν υπό ισραηλινή διοίκηση μετά το 1967 και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς δεν συνάδει με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ o εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ.

Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δίνει μεγάλη σημασία στην τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία με το Ισραήλ», δηλώνοντας ότι οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση στη Δυτική Όχθη αντικατοπτρίζουν «τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ που χρονολογείται δεκαετίες πίσω».

Η απόφαση θα ισχύει ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ariel, ένα σημαντικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1982 σε μια τότε νέα αποικία στη Δυτική Όχθη.

Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έσπευσαν να επικρίνουν την ανακοίνωση. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για «αντισημιτικές διακρίσεις» κατά των Εβραίων στη Δυτική Όχθη.

Και ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο πρώην πρεσβευτής του Τραμπ στο Ισραήλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθυγραμμίστηκε με το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις). Η κυβέρνηση λέει ότι αντιτίθεται στην κίνηση, η οποία καλεί σε οικονομικό, πολιτιστικό ή επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ για να τερματιστεί η κατοχή και ο αποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More