Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι καρποί της Ποσειδωνίας

Τα άνθη και τους καρπούς της θάλασσας, γνωστούς ως Ποσειδωνία, συλλέγουν οι ομάδες του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος», προκειμένου να τα μεταφυτεύσουν για να εμπλουτίσουν τα νερά του Αιγαίου.

Τα άγνωστα στους πολλούς λιβάδια της ποσειδωνίας μεγαλώνουν ανενόχλητα, μετατρέποντας τους μονότονους αμμώδεις βυθούς σε καταπράσινες οάσεις ζωής. Αποτελούν έναν μοναδικό πνεύμονα για τον πλανήτη, εξηγεί ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Εκείνο που χρειάζεται είναι παιδεία και αυτή ξεκινά από το δημοτικό. Οι μαθητές δεν μαθαίνουν στοιχειώδη πράγματα για το περιβάλλον.

Οι παραλίες υπάρχουν χάρη στις Ποσειδωνίες. Αν και εμφανίζονται με περιοδικότητα 4- 5 ετών, οι ομάδες των ειδικών βρίσκονται σε εγρήγορση και φροντίζουν να συλλέξουν τον πολύτιμο καρπό. Γιατί όπως λέει ο κ. Τσιμπίδης, «η Ποσειδωνία δεν είναι φύκι, είναι φυτό, ανθοφορεί και δίνει καρπούς. Εκεί όπου υπάρχει η Ποσειδωνία υπάρχει ζωή. Πολλές ακτές χάνονται και μαζί τους τα ψάρια».

Δεν είναι όπως τα φύκια απλοί υδρόβιοι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν. Προέρχεται από την ξηρά και κάποια στιγμή βρέθηκε στο θαλάσσιο περιβάλλον, αναπτύσσοντας ρίζες και φύλλα. Σαν μικρές ελιές της θάλασσας βγαίνουν στις ακτές και συλλέγονται. Το μεσογειακό περιβάλλον με την μεγάλη ηλιοφάνεια ευνοεί την ανάπτυξή της και για αυτό δεν εντοπίζεται αλλού. Έως λίγο πέρα από τις στήλες του Ηρακλή. Είναι τα φυσικά φίλτρα καθαρισμού από τα αιωρούμενα σωματίδια, και συμβάλλουν στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων του ιζήματος και του νερού.

«Ήδη έχουμε δημιουργήσει πολλούς κήπους. Η τελευταία ανθοφορία παρατηρήθηκε το 2014. Δεν είναι συχνή και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ας μην καταστροφολογούμε συνέχεια», τονίζει με πνεύμα αισιοδοξίας ο κ. Τσιμπίδης.

Ένα φυτό με πολλαπλάσια δύναμη από τα δάση του Αμαζονίου για την δημιουργία οξυγόνου βρίσκεται στην μεσόγειο και είναι η δύναμη της φύσεως, που πρέπει να υποβοηθείται, γιατί η πρακτική του γρι-γρι και τα πυκνά αγκυροβόλια την καταστρέφουν.   

Αντίστοιχο με την Ποσειδωνία είναι τα μαγκρόβια δέντρα των τροπικών περιοχών, που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε υφάλμυρα ή αλμυρά νερά και υποστηρίζουν βιώσιμα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Λέγονται και πνευμονοφόρα γιατί με τις ρίζες τους που υψώνονται αρκετά μέτρα επάνω από το νερό απορροφούν οξυγόνο και προστατεύουν από την διάβρωση του εδάφους, τα κύματα κατά την διάρκεια τροπικών κυκλώνων και τα τσουνάμι, κυρίως όμως καταφέρνουν να συγκεντρώνουν σημαντικό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More