Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι καταρράκτες Κουιάσα στο φαράγγι του ποταμού Χρούσια

Μια πανέμορφη διαδρομή  στα Τζουμέρκα οδηγεί τους επισκέπτες μέσα από τα μονοπάτια της Ηπείρου σε κρυμμένες τοποθεσίες, με περίεργες ονομασίες όπως “Κουιάσα – Πουλιάνα”.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, ανακαλύπτει τους άγνωστους θησαυρούς στα Αθαμανικά όρη.

Μόλις 4 χλμ από το χωριό Καλαρρύτες, ο καταρράκτης συγκεντρώνει τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργώντας μικρές λίμνες προσφέρει την δυνατότητα μιας βουτιάς για δροσιά, όπως λέει ο Βασίλης Ρούμπος, επιχειρηματίας.

Στην χαράδρα που χωρίζει τους Καλαρρύτες από το Συρράκο ρέει ο ποταμός Χρούσιας, παραπόταμος του Καλαρρύτικου, ο οποίος είναι παραπόταμος του μεγαλύτερου Αράχθου.

Κατευθυνόμενοι προς τους Καλαρρύτες μια πινακίδα οδηγεί προς ένα μοναδικό γεφύρι στην κοιλάδα του Χρούσια ποταμού, το οποίο η φύση το κάλυψε με πλούσια βλάστηση. 

Ο κ. Ρούμπος, βλέπει τους επισκέπτες να πολλαπλασιάζονται το τρίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου. Οι περισσότεροι είναι από το Ισραήλ και την βόρειο Ελλάδα.

Ο περίπατος αξίζει τον κόπο. Για να διασχίσει κάποιος ολόκληρο τα φαράγγι απαιτείται γύρω στη μια ώρα. Ο κ. Ρούμπος συμβουλεύει τους επισκέπτες να έχουν μαζί τους παπούτσια ορειβασίας, ένα σακίδιο με νερό και φαγητό και καλή διάθεση, για να απολαύσουν το τοπίο.

Τα δίδυμα χωριά Καλλαρύτες και Συρράκο σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, είναι τα πιο εντυπωσιακά χωριά της περιοχής. Το Συρράκο, κρέμεται στην κυριολεξία πάνω από την εντυπωσιακή χαράδρα του ποταμού Χρούσια στα 1.150μ στην πλαγιά του Όρους Λάκμος, ενώ οι Καλαρρύτες, κτισμένοι αντίκρυ, στην πλαγιά Πουλιάνα, ατενίζουν την θέα προς τις γύρω κορυφές αφ’ υψηλού.

Ανάμεσα σε όλα αυτά το παλιό πέτρινο γεφύρι και ο παλιός νερόμυλος, ο οποίος ανακαινισμένος λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες ως καφέ, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, με μοναδική παραφωνία τον ήχο του νερού που πέφτει σε μικρούς καταρράκτες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More