Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ΜΚΟ «Deal of the Century» απαιτούν κύρωση ενός δισ. ευρώ στη Γαλλία για μη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Οι ΜΚΟ «Deal of the Century», οι οποίες έχουν ήδη καταδικάσει το γαλλικό κράτος το 2021 για τις ελλείψεις του στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι απαιτούν οικονομική κύρωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εκτιμώντας ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα σε αυτόν τον τομέα, αναφέρει το AFP.

«Δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο ως προς την ικανότητα του κράτους να αλλάξει τις πολιτικές του, επομένως ζητάμε σήμερα από το διοικητικό δικαστήριο την πλήρη και αποτελεσματική εκτέλεση της απόφασης από το 2021, δηλαδή την εφαρμογή διαρθρωτικών και συστημικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων με η επίδραση του θερμοκηπίου», δήλωσε η Cécile Duflot, γενική διευθύντρια της Oxfam France, μιας από τις αιτούντες ενώσεις.

«Ζητάμε, για να είναι αποτελεσματική αυτή η απόφαση, ο δικαστής να επιβάλει οικονομική κύρωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να αναγκάσει το κράτος να ενεργήσει», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σίγουρα στα εννέα εξάμηνα καθυστέρησης που έχουν ήδη συσσωρευτεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΜΚΟ, οι οποίοι βασίζονται στη μέθοδο Quinet, που πήρε το όνομά του από έναν ανώτερο αξιωματούχο που δημοσίευσε μια έκθεση πριν από λίγα χρόνια για «την αξία της δράσης για το κλίμα».

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 2,7% στη Γαλλία πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Citepa. Ωστόσο, οι ΜΚΟ πιστεύουν ότι αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως σε κυκλικούς παράγοντες (πανδημία Covid, πόλεμος στην Ουκρανία ή ήπιες θερμοκρασίες χειμώνα). «Το κράτος δεν ενήργησε με δομικό, οι μειώσεις των εκπομπών συνδέονται με εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχονται», δήλωσε ο Pierre Terras, από την Greenpeace.

Μια αλλαγή κατεύθυνσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί, για παράδειγμα, με «μόνωση κτιρίου, διαφορετική γεωργική πολιτική, λιγότερο ρυπογόνα μέσα μεταφοράς…» προτείνει η Cécile Duflot, σύμφωνα με το AFP.

«Η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», αντέδρασαν οι υπουργοί Ενέργειας και Οικολογικής Μετάβασης, Agnes Pannier-Runacher και Christophe Bechu.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More