Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι νομοθέτες της Σερβίας υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης

Οι Σέρβοι νομοθέτες ενέκριναν την Πέμπτη δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, τα οποία, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις ομάδων για την ελευθερία του Τύπου, θα επιτρέψουν μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης στη βαλκανική χώρα.

Εάν ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράψει τη νομοθεσία αυτή, θα επιτρέψει κυρίως στον κρατικό πάροχο τηλεπικοινωνιών Telekom Srbija να αποκτήσει μέσα ενημέρωσης – κάτι που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένο.

Υποστηρίχθηκαν από 144 βουλευτές στη συνέλευση των 250 εδρών, στην οποία κυριαρχεί το συντηρητικό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (ΣΝΣ) του Βούτσιτς.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια ενημέρωση και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και ο προτεινόμενος νόμος για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης εγείρουν «φόβους για κρατική επιρροή και κρατική πίεση», δήλωσε στο AFP η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), Μάγια Σέβερ.

Οι αντίπαλοι του Βούτσιτς τον έχουν κατηγορήσει ότι βασίζεται σε σκληρά μέτρα για να κρατήσει την αντιπολίτευση σε σύγχυση και τα μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχό του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τον Μάιο την ανησυχία του για τη «δεσπόζουσα θέση της Telekom Srbija στην αγορά, όπου ο κύριος μέτοχος είναι το κράτος» και για τους «ισχυρισμούς ότι το κυβερνών κόμμα τη χρησιμοποιεί για να αυξήσει την επιρροή του στην αγορά των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία».

Από τον Ιούνιο του 2022 έως τα τέλη Μαΐου, μόνο ο Βούτσιτς κατέλαβε σχεδόν τα δύο τρίτα του εθνικού χρόνου ομιλίας που αφιερώνεται σε πολιτικούς, σύμφωνα με την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση CRTA – «Η Γραμμή».

Ωστόσο, το υπουργείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία χαρακτήρισε την έγκριση των δύο νόμων «σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω βελτίωση της σκηνής των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία».

Η Σερβία φέτος βρέθηκε στην 91η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου του 2023 που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, από την 79η που ήταν πέρυσι.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More