Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πλημμύρες που έπληξαν το θεσσαλικό κάμπο μεταφέρουν χρονικά την απόδοση των εδαφών

Ανυπολόγιστες ζημιές και αλλαγές στην μορφολογία του εδάφους προκάλεσε η νεροποντή που έπνιξε τον Θεσσαλικό κάμπο. Οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές ανάλογα με την παραμονή του νερού στο χωράφι.

Τα χωράφια του κάμπου έχουν υποστεί μεγάλες ανωμαλίες στην επιφάνεια του εδάφους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το έδαφος θα επανέλθει τους επόμενους μήνες θα επανέλθει σε μια ομαλότητα ώστε να είναι κατάλληλο για καλλιέργεια.

Έχει ανοίξει η συζήτηση για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης από φυσικές καταστροφές και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Ο κύριος Αυγενάκης συνέχισε την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου έχει συναντήσεις με παραγωγούς και κτηνοτρόφους ώστε να ανακοινωθεί στη συνέχεια ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την ευρύτερη περιοχή.

«Βγήκαν κάποιοι αμέσως μετά τις πλημμύρες και είπαν ότι τα εδάφη αυτά δεν θα είναι παραγωγικά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εμείς δεν βιαστήκαμε να μιλήσουμε, ενεργοποιήσαμε όλους τους μηχανισμούς και όλα αυτά καταρρίφθηκαν σαν χάρτινος πύργος, με επιχειρήματα», όπως είπε.

Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε ο ίδιος, μαζί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας στην περιοχή, ο κ.Αυγενάκης, εκτιμά ότι τα αιτήματα που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς.

« Διανύσαμε μαζί 380χλμ, ξεκινήσαμε το πρωί από Καρδίτσα και φθάσαμε αργά το βράδυ στο Αέναο της Μαγνησίας, με συγκεκριμένες στάσεις και συζητήσεις, η εικόνα που πήρε ήταν πολύ σκληρή και αυτό σημαίνει ότι τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει, ήδη επίσημα, θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα», όπως δήλωσε ο Υπουργός.

Από την Θεσσαλονίκη, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ο κ.Αυγενάκης ενημερώθηκε για τα επιτεύγματα και τα πειράματα των μαθητών όπως η παρασκευή αποξηραμένης φέτας.

Ρεπορτάζ;: Μ.Γκουσιάρη, Χ.Τοπούζη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Αυγενάκης: Ενισχύεται η συμμαχία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More