Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του on camera που συγκλόνισε την Ευρώπη, η εκπομπή «Συνδέσεις» και η δημοσιογράφος Νεφέλη Λυγερού παρουσίασαν στις πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας που συγκλόνισαν την Γηραιά Ήπειρο.

Στιγμιότυπα από παλιότερες εποχές που η Ευρώπη θα ήθελε να ξεχάσει παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ στο οποίο ξεχωρίζουν οι δολοφονίες του Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο που απήχθη και δολοφονήθηκε το 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και του φιλειρηνιστή Ούλωφ Πάλμε που έχασε τη ζωή του από δολοφονική επίθεση το 1986. Ο Σουηδός πρωθυπουργός πυροβολήθηκε την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγο και τον γιο του, δίχως να έχει αστυνομική φρουρά. Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας ενώ η αστυνομία κατηγορήθηκε ότι απέτυχε στην αρχική έρευνα.

Το 2003 ο Ζόραν Τζίντζιτς, τότε πρωθυπουργός της Σερβίας, δολοφονείται από πυρά ελεύθερου σκοπευτή ενώ θύμα ενός ατόμου που είχε εμμονή μαζί της έπεσε την ίδια χρονιά η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Άννα Λίντ που μαχαιρώθηκε θανάσιμα σε εμπορικό κέντρο. Ο δράστης, όπως έγινε γνωστό, εκτός από την ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζε είχε διασυνδέσεις και με τους νεοναζί. Το 2016 ήταν μια ακόμη θλιβερή χρονιά όταν δολοφονήθηκε η βουλευτής των Εργατικών της Βρετανίας Τζο Κοξ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit. Στη μακραίωνη ιστορία της Ευρώπης ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι απόπειρες δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 1981, της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 1990.

Ρεπορτάζ: Νεφέλη Λυγέρου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More