Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας: Άρωμα Ελλάδας, bullying σε δασκάλους και ξενοφοβία

Ταινία ευρωπαϊκή με ελληνικές αναφορές και ενδιαφέρον δείχνει την ανάλαφρη πλευρά μας… ενώ ένα εξαιρετικό ισπανικό θρίλερ έρχεται να μας θυμίσει ότι η αγάπη της πατρίδας και η εμμονή με τον τόπο και τις παραγοντικές ελευθερίες μπορεί να θρέψει μίσος αιώνων. Αυτές καικάποιες ακόμα είναι οι ταινίες της εβδομάδας, που βγαίνουν στους κινηματογράφους στις 10 Αυγούστου 2023.

I Love Greece

Ο Ζαν και η Μαρίνα πηγαίνουν στην Αθήνα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και εκεί επανενώνονται με την οικογένεια της Μαρίνας. Ενώ ετοιμάζονται να περάσουν μια ρομαντική απόδραση, η οικογένεια της Μαρίνας αποφασίζει να τους συνοδεύσει. Αλλά τίποτα δεν θα πάει βάσει σχεδίου. Μέχρι την ολοκλήρωση του κειμένου, δεν είχαμε παρακολουθήσει την ταινία. Θα επανέλθουμε με αναθεωρημένο κείμενο στο ertnews.gr.

Ο Εχθρός Δίπλα Μου (As Bestas)

Το «o Εχθρός Δίπλα Μου» είναι μια ανατριχιαστική ταινία για την ξενοφοβία, που όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Το ψυχολογικό θρίλερ παρακολουθεί τις ζωές ενός ζευγαριού Γάλλων φυσιολατρών που μετακομίζει στην ύπαιθρο της Γαλικίας της Ισπανίας. Εκεί ξεκινάνε μια επιχειρηματική δράση ενός βιολογικού αγροκτήματος, η οποία όμως αντιστέκεται στις συνήθειες των ντόπιων για εύκολο πλουτισμό με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ένα εχθρικό καλωσόρισμα από εκείνους.

Καθώς ο κόσμος αλλάζει προς το χειρότερο, ένα αυξανόμενο κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας πνίγει σιωπηλά το δυτικό κόσμο και πολιτισμό. Οι μαυρόψυχοι καλοπερασάκηδες, από φόβο μήπως η εξέλιξη, η πρωτοπορία και το πάντρεμα των πολιτισμών κάνει τα κεκτημένα προνόμια να χαθούν, αφήνουν τον κτηνώδη εαυτό τους χωρίς λουρί.

Ταινία γεμάτη εντάσεις, τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα των κακόβουλων ενεργειών των δύο αδελφών (και της μητέρας τους) και κορυφώνεται με την δικαιολογημένα οργισμένη αντίδραση του νέου τους γείτονα. Με τις ρωγμές μεταξύ ντόπιων και μεταναστών στην περιοχή της Γαλικίας να διαβρώνουν τα θεμέλια γειτνίασης, ο Σορογκογιέν δεξιοτεχνικά μας υπενθυμίζει πως ο κόσμος δεν έχει αλλάξει καθόλου, καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με αδικαιολόγητο συχνά μίσος στις καρδιές τους.

Όπως στα «Αδέσποτα Σκυλιά» και το «Όταν Ξέσπασε η Βία», έτσι και εδώ κάθε στιγμιότυπο βίας έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων και τα αποτελέσματα των δράσεων του. Και στην ταινία δεν υπάρχει ούτε μια ερμηνεία που ναρκισσιστικά να εκτίθεται εξαιτίας της τελειότητάς της.

Γελάει Καλύτερα Όποιος Γελάει Τελευταίος

Πριν το τέλος της εκπαιδευτικής του καριέρας, ο δάσκαλος Ρομπέρ Πουτιφάρ που έχει υποστεί πολλάκις και για αρκετά έτη bullying από τους μαθητές του, θα προετοιμάσει την εκδίκηση του. Στόχος του, οι μαθητές που του στέρησαν ίσως τη μοναδική του ευκαιρία στον έρωτα, είκοσι χρόνια πριν. Οι μαθητές του πλέον είναι διάσημοι σεφ, influencers και σταρ στο διεθνές στερέωμα. Αυτό που δεν έχει συνυπολογίσει, είναι τη συγκάτοικο του, δηλαδή… τη μητέρα του. Μήπως όμως είναι έτοιμη να τον βοηθήσει να πάρει το αίμα του πίσω;

Η κακογουστιά χτυπάει κόκκινο στη μπουρλέσκα, χοντροκομμένα ελιτίστικη κωμωδία εκδίκησης. Με εξαίρεση ελάχιστα πετυχημένα αστεία (μετριούνται στα δάχτυλα μιας ακρωτηριασμένης παλάμης), όλο το υπόλοιπο είναι ένα ζαμανφού που προσφέρει απλόχερα και αυτό το καλοκαίρι ο γαλλικός κινηματογράφος. Και στην περίπτωση του ελληνικού τίτλου, γελάει όντως καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος: «ο θυμωμένος θεατής που θέλει να ξεσπάσει».

Έγκλημα κάτω από τον ήλιο

Το «Έγκλημα Κάτω από τον Ήλιο», αλλιώς γνωστό και ως «Δυο Εγκλήματα κάτω από τον ήλιο» βασίζεται στο μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Το τσίμπημα της καρφίτσας». Όντας μη-λάτρης του έργου της βρετανίδας δημιουργού, αναγνωρίζω έστω τις αξιοπρεπείς ερμηνείες των Πίτερ Ούστινοβ, Μάγκι Σμιθ και της προσφάτως χαμένης Τζέιν Μπίρκιν.

Sweet Movie

Η γνωστότερη avant-garde ταινία των 70es, το Sweet Movie Συνδέει τις ιστορίες ομορφιάς και πολιτικής ιδεολογίας μέσα από δύο αρχέτυπα: μιας βασίλισσας ομορφιάς και ενός χαρακτήρα που αγκαλιάζει τη μορφή αποτυχημένου κομμουνιστή επαναστάτη. Είναι ένα αξεπέραστο σύγχρονο δοκίμιο πάνω στις εγγενείς αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης, τη σεξουαλικότητα και την… υπερφαγία, με την υπέροχη μουσική του δικού μας Μάνου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More