Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οκτώ συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς και χαρούμενοι αυτά τα Χριστούγεννα

Μην μου πείτε ότι δεν θυμάστε κανένα καυγά στο οικογενειακό τραπέζι τα Χριστούγεννα. Δεν θα σας πιστέψω. Νομίζω ότι τα Χριστούγεννα, όπως και το Πάσχα, συγκαταλέγονται στις «εμπόλεμες» περιόδους και το οικογενειακό τραπέζι με  τις καυτές κοτόσουπες – εμείς δεν τρώμε γαλοπούλα- εύκολα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Ιδίως εάν κάποιοι πίνουν από νωρίς.

Εάν το σκεφτείτε, δεν είναι και τόσο εύκολο να τα βγάλει πέρα κανείς. Ξαφνικά με τόσο βούτυρο. Με τόσο αλκοόλ, με τόσους συγγενείς μαζεμένους.

Ίσως αυτές οι 8 συμβουλές να σας βοηθήσουν να μπείτε στον Ιανουάριο αλώβητοι

Άλλο το τρέξιμο, άλλο το τζόκινγκ και άλλο το σπριντ στους… λαχανοντολμάδες

Τρώμε σιγά σιγά μικρές ποσότητες φαγητού. Μην ξεχνάτε ότι είναι τροφές που αποφεύγουμε στην καθημερινότητα και το στομάχι μας δεν είναι συνηθισμένο.  Επίσης, να θυμάστε ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να προλάβει ο εγκέφαλός σας το στομάχι σας και να σας κάνει να αισθανθείτε χορτάτοι, οπότε κάντε και μια παύση μεταξύ του κυρίως πιάτου και του μπακλαβά. Σηκωθείτε από το τραπέζι και πηγαίνετε να βοηθήσετε ή παίξτε δύο παρτίδες ξερή με τον θείο σας που σας παρακαλάει από το πρωί.

Κρατήστε πεντακάθαρη την κουζίνα και τους πάγκους

Μην αφήνετε πολύ ώρα έξω από το ψυγείο κρέατα και πουλερικά. Να διαχωρίζετε το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας και να βάζετε τα υλικά πίσω στο ψυγείο μόλις τελειώσετε με αυτά. Μην τα αφήνετε στην άκρη για τις επόμενες οκτώ ώρες – κάτι πολύ συνηθισμένο – γιατί τότε πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια. Αν δεν αισθάνεστε καλά και σας πονάει το στομάχι μην πλησιάζετε την κουζίνα για τουλάχιστον δύο ημέρες μέχρι να εξαφανιστεί και το τελευταίο σύμπτωμα. Καλύτερα να μείνετε μακριά και από όλους τους άλλους.

Ναι, μπορείτε να αποφύγετε τον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο καυγά

Για πολλούς από εμάς, οι καυγάδες των Χριστουγέννων πάνε πολύ με το χοιρινό με πατάτες ή με κότα και δαμάσκηνα. Το θέμα είναι να προβλέψετε για να μην γίνει ο καυγάς. Αν σας καλούσε ο προϊστάμενος σας για συζήτηση στο γραφείο, δεν θα προετοιμαζόσασταν;   Όταν πηγαίνουμε σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή με την Οικογένεια, πρέπεινα μπούμε σε «καθεστώς προστασίας».

(AP Photo/Jens Meyer)

Έτσι, αν ένας συγγενής είναι πιθανό να κάνει κάτι που σας αναστατώνει να είστε έτοιμοι από πριν. Μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το 10, να αλλάξετε θέμα, ακόμη και να φύγετε από το δωμάτιο. Αν για παράδειγμα, ξέρετε ότι ο αδελφός σας θα πει κάτι ενοχλητικό στο τραπέζι  πείτε στον εαυτό σας ότι είναι δυσαρεστημένος- ότι πρόκειται γι’ αυτόν, όχι για εσάς.

Επίσης, εξασκηθείτε στις φράσεις που θα χρησιμοποιήσετε, στις λέξεις που θέλετε να πείτε. Θα μπορούσατε ακόμη και να πείτε κάτι σαν: «Σ’ αγαπώ. Δεν θέλω να τσακωθούμε. Σήμερα είναι Χριστούγεννα. Θέλω να είσαι καλά. Ας το ‘’παρκάρουμε’’ έξω αυτό σήμερα. Και τα λέμε μια άλλη φορά».

Μην πίνετε από το πρωί

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ νωρίς το πρωί. Αν πρόκειται να πιείτε, προσπαθήστε να κρατηθείτε μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό. Επίσης είναι σημαντικό ότι όποιος αισθάνεται λίγο ζαλισμένος να κρατιέται μακριά από το τιμόνι.

(AP Photo/Matthew Mead)

Κάντε βόλτες στη φύση

Φυσικά, η πρόσβαση στη φύση δεν είναι εύκολη ή ίση για όλους. Αλλά αν καταφέρετε να βγείτε έξω, υπάρχει ομορφιά. Το φως είναι υπέροχο τον Δεκέμβριο στο Πεδίο του Άρεως ή στο παρκάκι της γειτονιάς, επειδή ο ήλιος βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον ουρανό. Εξάλλου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός θα είναι καλός τα φετινά Χριστούγεννα.

Προφυλαχτείτε από τη γρίπη και την Covid

Κάντε τα εμβόλια. Δυστυχώς, βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο όπου είναι πολύ αργά για να έχετε ανοσία μέχρι τα Χριστούγεννα, αν δεν έχετε κάνει το εμβόλιο, αλλά δεν είναι πολύ αργά στη γενικότερη εικόνα. Η γρίπη συνήθως κορυφώνεται γύρω στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οπότε δεν είναι κακή ιδέα να κάνετε το εμβόλιο. Αν περνάτε τα Χριστούγεννα με κάποιον που είναι ευάλωτος και κάποιος εμφανιστεί στην πόρτα, με συνάχι και βήχα, αφού δεν το καταλαβαίνει μόνος του, ζητήστε του ευγενικά να έρθει μια άλλη φορά.

Δώστε στον ύπνο μια ευκαιρία

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που θα μας  προστατεύσει από όλες τις ιώσεις  που οι άλλοι άνθρωποι θα μοιραστούν μαζί μας τα Χριστούγεννα. Διασφαλίστε ότι το υπνοδωμάτιο και το κρεβάτι σας είναι καθαρά και αερισμένα.

Προσπαθήστε να γίνετε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας

Εάν είστε μόνοι σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τις συγκρίσεις με τα Χριστούγεννα που βλέπετε στις διαφημίσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας. Κλείστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορίστε μια δική σας ώρα έναρξης και λήξης για το πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν Χριστούγεννα.

Σχετικά άρθρα: Μόνοι τα Χριστούγεννα; Κι όμως μπορεί να είναι ωραία

Γιατί τα στολισμένα σπίτια μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους

Πώς να προφυλαχτούμε από τα ψώνια του Christmas creep

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More