Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρωτικός πόλεμος στη Γάζα από τους Ισραηλινούς – Πουθενά ασφαλές καταφύγιο για τους αμάχους

Σε ολοκληρωτικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας προχωρούν οι Ισραηλινοί, που έχουν επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στα νότια, πέριξ της Χαν Γιούνις, όπου θεωρούν ότι υπάρχουν βάσεις της Χαμάς. Απελπιστική είναι κατάσταση των αμάχων, παράπλευρες απώλειες στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σε συγκροτήματα κατοικιών και προσφυγικούς καταυλισμούς. Για αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο, παρά τις εντολές του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν προς τη Ράφα.

Τώρα που οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί στο νότο, οι άμαχοι που έμεναν στο βορρά και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς πουθενά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη, Ευτυχία Πενταράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες στα εδάφη της και η Ιορδανία έχει προαναγγείλει ότι αυτή η συζήτηση είναι «κόκκινο πανί».

Από αέρος, στεριά και θάλασσα συνεχίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις. Επλήγησαν διακόσιοι στόχοι της Χαμάς από την αεροπορία του Ισραήλ. Στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, σε ένα σχολείο εντοπίστηκαν δύο τούνελ της Χαμάς, το ένα εκ των οποίων ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Καθημερινά πραγματοποιούνται επιθέσεις με βολές όλμων από τον Λίβανο κατά ισραηλινών στόχων, με πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες τραυματίες. Το Ισραήλ απαντά με βομβαδρισμούς στόχων τηςε Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε χαρακτηριστικά την Κυριακή (3/12) ότι η Χεζμπολάχ θα καταστρέψει τον Λίβανο αν εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο.

Στο Κατάρ αναμένεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συναντήσει τον εμίρη Αλ Θάνι. Στο επίκεντρο της συζήτηση θα βρεθεί ο πόλεμος στη Γάζα, οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός αλλά και η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Πριν αναχωρήσει, ο Ερντογάν «εκτόξευσε» νέες κατηγορίες κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον χασάπη της Γάζας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Στο Κατάρ βρέθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον εμίρη αλ Θάνι.

Στο Ισραήλ αναμένεται αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Θα έχουν συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους για τον σχεδιασμό της μεταπολεμικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και αναμένεται να επισκεφθούν και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού σε Αίγυπτο και Γάζα. Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού θα έχει συζητήσεις με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση ο οργανισμός στους ομήρους που κρατούνται ακόμη, είτε από τη Χαμάς είτε από ομάδες που συνδέονται με τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Χασάπης της Γάζας» ο Νετανιάχου – Να δικαστεί όπως ο Μιλόσεβιτς

Μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα: Ρουκέτες στη Σντερότ – Βίντεο της ΕΡΤ

Ισραηλινός στρατός: Εξοντώθηκε ο διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς (video)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More