Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Ανοιχτό εργαστήρι διαλόγου με βάρος στην κλιματική κρίση

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι Κοινωφελές Ίδρυμα υπό την πνευματική προστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων και φέτος συμπληρώνει 55 χρόνια προσφοράς προς την τοπική και διεθνή κοινότητα, λειτουργώντας ως ένα ανοιχτό εργαστήρι διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, οργανώνοντας διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και εκδόσεις.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Καλογεράκη – Υπεύθυνο του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, «πάγια επιδίωξη της ΟΑΚ αποτελεί η συνεργασία, η σύμπραξη και η από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας, στα οποία σαφώς συμπεριλαμβάνεται και η κλιματική κρίση».

Από το 2019 η Ακαδημία αποτελεί Ερευνητικό Κέντρο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών (EuARe), του Συνδέσμου των Ακαδημιών της Ευρώπης, ενώ παράλληλα, οργανώνει Συνέδρια με Καθηγητές και Ερευνητές κορυφαίων Ιδρυμάτων της υφηλίου, ενδεικτικά: CERN, University of California, Johns Hopkins University, Yale University, University of Houston, Max Planck Institute, Imperial College London κτλ. Από το 1991, λειτουργεί ως Παράρτημά της, το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ), ανταποκρινόμενο εμπράκτως στην προτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «…όπως κάθε άνθρωπος εργαστεί υπέρ της προστασίας της Θείας Δημιουργίας».

Το Ινστιτούτο, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Καλογεράκης, «αναπτύσσει τη δραστηριότητά του, καλλιεργώντας τον διάλογο ανάμεσα στην Οικολογία και τη Θεολογία, ως έννοιες αλληλένδετες με κοινή αφετηρία και επιδίωξη την αειφορία, η οποία έχει ως άξονα την προστασία του φυσικού κόσμου και την παράδοσή του στις μελλοντικές γενεές. Το ΙΘΟ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες επιστημονικών δράσεων και προσέλκυσης καινοτόμων προγραμμάτων του Ερευνητικού Κέντρου της ΟΑΚ».

Κεντρική αξίωση της ΟΑΚ είναι εμπράκτως να συνεισφέρει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Με μία λεκτική ξενάγηση ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ μας «ξεναγεί» ως ΑΠΕ – ΜΠΕ στις δράσεις της Ακαδημίας λέγοντας μας ότι: «Οι δράσεις όλες, σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αιτιών του οικολογικού προβλήματος, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ και έχουν αναφερθεί και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα, έπειτα από 1300 χρόνια, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, 17 έως 26 Ιουνίου 2016), οι οποίες είναι η έλλειψη σεβασμού απέναντι στη φύση, η έλλειψη συνειδητοποίησης από την πλευρά του ανθρώπου της θέσης του μέσα στη φύση και η αμαρτωλότητα του ανθρώπου με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και τον κόσμο. Η όλη αντίληψη σήμερα οδηγεί τον άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή του – δηλαδή σε μία οικολογική ανισορροπία».

Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης και πράξης, η ΟΑΚ ήταν η πρώτη περίπτωση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες στην Κρήτη με αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στη μέση τάση. Η ΟΑΚ προωθεί παράλληλα την ιδέα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των φαινομένων της ενεργειακής φτώχιας μέσω της Ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οργανώνοντας Συνέδρια με προσκεκλημένους από την Ευρώπη και την Ελλάδα, αισθανόμενη περήφανη που στην Κρήτη ιδρύθηκαν αξιόλογες ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες λαμβάνουν βραβεία για το έργο τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Καλογεράκης, «Ως Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, πρωτοστάτησαμε επίσης στο να δημιουργηθεί η Πρώτη Ενεργειακά Αυτόνομη και πραγματικά 100% πράσινη Ενορία του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στη γενέτειρά του, στο Σηρικάρι Κισάμου και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, τα πραγματοποίησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄. Ενώ προσέφερε και φωτοβολταϊκές συστοιχίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πύργου Κισάμου για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ενορίας».

Η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η μείωση της χρήσης πλαστικών, όπως και η ανακύκλωση, ανήκουν αναμφίβολα στις προτεραιότητες της ΟΑΚ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αντώνης Καλογεράκης: «Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, περιορίζοντας το αποτύπωμα άνθρακα και εισάγοντας σε αυτόν τον τρόπο ζωής, τους Συνέδρους και τους επισκέπτες του Ιδρύματος.

Επίσης, έχοντας ως βάση τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, η Ακαδημία διατηρεί στον χώρο της, κήπο με βότανα και οπωροκηπευτικά, τα οποία χρησιμοποιεί στη δημιουργία κρητικών παραδοσιακών εδεσμάτων, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ποιότητα των παρεχόμενων διατροφικών υπηρεσιών της προς τους Συνέδρους του Ιδρύματος.

Ο Αντώνης Καλογεράκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ενημέρωσε επίσης, ότι: «η ΟΑΚ συμμετέχει σε Διεθνή, Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα. Ενδεικτικά συνεργάζεται: Με το Michigan Interfaith Power & Light με σκοπό την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας των Συνεδρίων μέσω περαιτέρω αύξησης των φωτοβολταϊκών συστοιχιών.

Η ΟΑΚ λειτουργεί Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, το οποίο διατηρεί στις συλλογές του περίπου 6.000 κρητικά βότανα, τα οποία συλλέγει συστηματικά από το 1964 ο Γάλλος Καθηγητής Βοτανικής Jacques Zaffran, ο οποίος σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας. Σκοπός του είναι η ενημέρωση για τον πλούτο της κρητικής χλωρίδας, καθώς και η ανάδειξη της ευθύνης των πολιτών για την προστασία των απειλούμενων ενδημικών ειδών».

 Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αντώνη Καλογεράκη: «Η ΟΑΚ οργανώνει επιστημονικά Συνέδρια υψηλού κύρους, με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, την ενεργειακή φτώχεια, τις καινοτόμες καλλιέργειες, τη διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών, την προστασία των δασικών εκτάσεων, τα αυτόνομα ενεργειακά νησιά (με παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών από την Ευρώπη), την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή μετάβαση, την αειφόρο ανάλυση κύκλου ζωής και την ενεργειακή Δημοκρατία. Μέσω διαλέξεων που διοργανώνονται -και με την υποστήριξη της ΟΑΚ- στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τονίζεται η σημαντικότητα του φαινομένου της κλιματικής κρίσης, όπως και μέσω σχετικής αρθρογραφίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More