Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγγαρία: Προσκεκλημένος του Όρμπαν ο Ερντογάν με θέμα την ενεργειακή συνεργασία – «Φόντο» το Πρωτάθλημα Στίβου

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επιδιώκει συμφωνίες για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας και χρησιμοποιώντας και τον αθλητισμό ως διπλωματικό εργαλείο, κάλεσε 15 ηγέτες από τις βαλκανικές χώρες και την Ασία στην εθνική εορτή της Ουγγαρίας στις 20 Αυγούστου, με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, για να ενισχύσουν τους δεσμούς σε ενεργειακά και οικονομικά θέματα.

Στους εορτασμούς στη Βουδαπέστη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Σερβίας, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Κιργιζιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν και ο Εμίρης του Κατάρ.

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σζιτζάρτο, διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο αρχισυντάκτης του Türkinfo, οικονομολόγος Tarik Demirkan, διαβεβαιώνει ότι η Ουγγαρία αποτελεί γέφυρα για την Τουρκία προς την οικονομία της ΕΕ: ​​”Είναι  πολύ σημαντικό η Τουρκία να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με τη Δύση. Η Τουρκία έχει πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή , αλλά το εξωτερικό της εμπόριο και το εμπόριο γενικά είναι προσανατολησμένο προς τη Δύση».

Όπως είπε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών στον Τύπο, ο Πρωθυπουργός Orban εστίασε κυρίως στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας. Συμφώνησε με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandr Vucic ότι εάν η Ουκρανία τερματίσει τη σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η ροή φυσικού αερίου από τη Σερβία θα μπορούσε να αυξηθεί.

Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More