Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγγαρία: Όρμπαν και Λεπέν συμφώνησαν στη Βουδαπέστη σε κοινή δράση έναντι των Βρυξελλών για μεταναστευτικό και οικονομικές πολιτικές

Την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν υποδέχτηκε την Τετάρτη στη Βουδαπέστη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δείχνοντας την ενότητά τους εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

 Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί μπροστά στις σημαίες της Ουγγαρίας και της Γαλλίας, «συζήτησαν την κατάσταση της δεξιάς που ενισχύεται στην Ευρώπη, ειδικά στην προοπτική των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τον Ιούνιο του 2024,  έγραψε στο δίκτυο X (πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

Κάλεσαν «να δώσουν από κοινού μια ισχυρή απάντηση στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες των Βρυξελλών, στις απερίσκεπτες οικονομικές πολιτικές και στις φιλομεταναστευτικές πρωτοβουλίες τους», προσθέτει ο Ούγγρος αξιωματούχος.

Το ταξίδι της Μαρίν Λεπέν στη Βουδαπέστη δεν είχε προαναγγελθεί και ακολουθεί επίσκεψη στην Ιταλία, όπου στα μέσα Σεπτεμβρίου συμμετείχε σε μεγάλη συγκέντρωση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα.

Η φιναλίστ στις δύο τελευταίες γαλλικές προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν συνήψε δάνειο από ουγγρική τράπεζα αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την προεκλογική της εκστρατεία το 2022.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των συντηρητικών κομμάτων, που βρίσκονται στην εξουσία στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία ή τη Φινλανδία, ή σε άνοδο στην Αυστρία ή την Ισπανία, υποδηλώνει μια τεράστια ομάδα εθνικιστών ευρωβουλευτών στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κόμμα Εθνοσυνέλευση της Μαρίν Λεπέν συνδέεται στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα με την ομάδα Identity and Democracy (ID), ενώ το κόμμα Fidesz του Viktor Orban δεν έχει ενταχθεί σε καμία πολιτική ομάδα από τότε που αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) το 2021.

Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More