Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουδέτερη μόδα, αυτοέκφραση και έμφυλες προκαταλήψεις-Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας

Η ουδέτερη μόδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολιτισμοί και εποχές πειραματίζονταν πάντα με τη μόδα ως έκφραση του φύλου, αντανακλώντας τις δικές τους αντιλήψεις. 

Σήμερα ο δυαδικός διαχωρισμός του φύλου σε άνδρα και γυναίκα αρχίζει να χαλαρώνει, καθώς οι Gen Z-ers αμφισβητούν τα επιβαλλόμενα από την κοινωνία όρια. Βέβαια η μόδα ήταν ανέκαθεν “ρευστή”, αλλά συχνά υπήρχαν ταμπέλες και ταυτότητες που τη συνόδευαν και την καθόριζαν. Αυτό δεν ισχύει πια.

Καθώς η μόδα και η κοινωνία στο σύνολό της γίνονται όλο πιο ανοιχτές στην αυτοέκφραση, είναι σημαντικό να ενστερνιστούν αυτή τη νέα δυναμική.

Για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου πραγματοποιούνται δράσεις και προγράμματα, προκειμένου οι γυναίκες να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μετά την αποφυλάκιση, μίλησε στην ΕΡΤ3 η σχεδιάστρια μόδας, Μαρία Βυτινίδου.

Όπως τόνισε η κα Βυτινίδου, αισθάνεται χαρά που της δίνεται η ευκαιρία να συνεισφέρει, καθώς είναι δύσκολο για αυτές τις γυναίκες να μπορούν να ονειρεύονται και να στήσουν τη δική τους επιχείρηση ώστε να να μπορέσουν στη συνέχεια όχι απλά να έχουν ένα μεροκάματο, αλλά ένα επιχειρηματικό όραμα και ισότιμες ευκαιρίες μετά την αποφυλάκισή τους.

Σε ό,τι αφορά την ουδέτερη μόδα που κερδίζει συνεχώς έδαφος, η Ιδρύτρια της AthensFashionClub, είπε ότι θα πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βρουν τον χώρο τους και την ταυτότητά τους. “Θα πρέπει να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και να έχουμε υπόψιν μας και την συμπερίληψη”, τόνισε η σχεδιάστρια μόδας.

Παράλληλα, η κα Βυτινίδου παρουσίασε μία πρόταση που αφορά την ανάπτυξη των κέντρων μεγάλων πόλεων μέσα από την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο αντικείμενο της παραγωγής μόδας.

“Είναι μία προκατάληψη ο τρόπος που βλέπουμε τους άλλους και είμαστε συνεχώς κριτές όλων των διαφορετικών πραγμάτων”, τόνισε η κα Ολυμπία Δάτση, υπεύθυνη του κέντρου νέων της Action Aid, προσθέτοντας ότι τις περισσότερες έμφυλες προκαταλήψεις έχουν τα νέα άτομα ηλικίας 15-26 ετών και όχι οι σημερινοί πενηντάρηδες, βάσει των στοιχείων πρόσφατης έρευνας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More