Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Δραματική η κατάσταση στο Ντνίπρο – Στα 44 τα θύματα από τη φονική ρωσική πυραυλική επίθεση

Η ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, με θύματα 44 αμάχους, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι εκτόξευσαν πύραυλο ακτάλληλο για να πραγματοποιήσει χτύπημα ακριβείας. Παράλληλα, σύμβουλος του Ζελένσκι παραιτήθηκε γιατί υπονόησε ότι το χτύπημα μπορεί να προήλθε από την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
Οι φωτογραφίες από την πολυκατοικία στο Ντνίπρο που βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους αποκαλύπτουν το δράμα του Ουκρανικού λαού. Πάνω από 40 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σπίτια τους, δεκάδες τραυματίες και σχεδόν 30 αγνοούνται.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

«Όποιος ευθύνεται για αυτό το έγκλημα πολέμου θα εντοπιστεί και θα τεθεί προ των ευθυνών του», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Παραίτηση του προεδρικού συμβούλου Ολέξιι Αρέστοβιτς

Ο σύμβουλός του, Ολεξίι Αρεστόβιτς, ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την κατακραυγή όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο ρωσικός πύραυλος που έπεσε στις κατοικίες είχε καταρριφθεί από το Κίεβο.

Και καθώς συνεχίζονται οι μάχες στο Μαχμούτ και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά, το Κίεβο κάνει λόγο για 9 χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς, μεταξύ τους και 450 παιδιά. Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, παραδέχεται εμμέσως τις αποτυχίες στα πεδία των μαχών, ανακοινώνοντας δραστικές αλλαγές στο στράτευμα.

«Οι μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, η αύξηση του αριθμού τους, οι αλλαγές στις διοικητικές και στρατιωτικές μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα γίνουν από το 2023 έως το 2026», ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λουλούδια για τα θύματα στο Ντνίπρο σε μνημείο στη Μόσχα

Το Κίεβο ζητά επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη σχετική συνάντηση σε αμερικανική βάση. «Ο γερμανικός στρατός πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που προέκυψε από το ρωσικό πόλεμο και την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», ανέφερε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο το στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται». Η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε μάλιστα με τη σύζυγο του Ζελένσκι στο Νταβός όπου κυριαρχεί το θέμα της Ουκρανίας. Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας ανέφερε: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία απειλή και με κατάρρευση του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε».

Ζελένσκι: Η επίθεση στο Ντνίπρο καταδεικνύει την ανάγκη επίσπευσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι ο πρώην διοικητής της περίφημης ομάδας Βάγκνερ, Αντρέι Μεντβέντεφ, διέφυγε στη Νορβηγία ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More