Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Στον ΟΗΕ η ανησυχία για «βρώμικη βόμβα» – Ρώσοι αξιωματούχοι εκκενώνουν τη Χερσώνα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να θέσει σήμερα στον ΟΗΕ το ζήτημα της προετοιμασίας μιας «βρώμικης βόμβας» από το Κίεβο. Η Μόσχα έστειλε επιστολή σχετικά με τον ισχυρισμό της για το Κίεβο στα Ηνωμένα Έθνη αργά το βράδυ της Δευτέρας και διπλωμάτες της είπαν ότι το θέμα θα τεθεί σε κλειστή συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήση “βρώμικης βόμβας” από το καθεστώς του Κιέβου ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας», τονίζει σε επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Στις 23 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας τον προβληματισμό της χώρας του. Τα κράτη απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως «ψευδείς» και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν προειδοποίηση στη Ρωσία. Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία, είτε χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη «βρόμικη βόμβα» ή ένα συμβατικό πυρηνικό όπλο, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Την ίδια ώρα, επιθεωρητές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας πρόκειται να στείλει τις προσεχείς ημέρες ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες της Μόσχας ότι το Κίεβο κατασκευάζει «βρόμικη βόμβα». Μάλιστα, η ουκρανική κυβέρνηση προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του IAEA, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είχε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα ή οποιοδήποτε πυρηνικό όπλο. «Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε τίποτα όσον αφορά στην προετοιμασία για χρήση πυρηνικών όπλων», είπε στους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίρμπι.

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Ζελένσκι: Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του, αναφερόμενος στη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το ξέσπασμα του πολέμου, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε πως η Ρωσία αποτυγχάνει ως προς τους στόχους που είχε θέσει όταν εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους, «τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο».

«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ενώ η χώρα αυτή ήταν άλλοτε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, σήμερα είναι ολοένα πιο «απομονωμένη» διπλωματικά. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο στρατός του ανακαταλαμβάνει εδάφη καθημερινά.

Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα «απελευθερωθεί», επανέλαβε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι «ο πιο σκληρός στην ιστορία μας» εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Στην Ουκρανία ο Στάινμαϊερ 

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έφθασε νωρίς την Τρίτη στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ntv.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική επικράτεια του σοσιαλδημοκράτη άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, που είχε δεχθεί επικρίσεις από το Κίεβο για την πολιτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν έναντι της Ρωσίας, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου. Προηγούμενη επίσκεψη είχε ακυρωθεί.

Ο κ. Στάινμαϊερ έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού.

Εκκενώνεται η Χερσώνα

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν χθες, Δευέρα, στο Μπαχμούτ, πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία που είναι εδώ και μήνες θέατρο σφοδρών μαχών με το ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Τρία πτώματα αμάχων, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα, βρέθηκαν εξάλλου σε δύο οικισμούς της περιφέρειας αυτής, διευκρίνισε μέσω της εφαρμογής Telegram ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Την ίδια ώρα πάντως η Ρωσία έδωσε εντολή στους αμάχους να εκκενώσουν το έδαφος στα δυτικά της όχθη του ποταμού Dnipro, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν αυτόν τον μήνα. Μια ήττα για τη Ρωσία εκεί θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες οπισθοδρομήσεις από την ημέρα της εισβολή της.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι Ρώσοι αξιωματούχοι εκκενώνουν τη Χερσώνα, την πρώτη ουκρανική πόλη που “έπεσε” μετά τη ρωσική εισβολή. Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν αδειάζουν οι τράπεζες, τα διοικητικά κτήρια και οι άλλες υποδομές. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας Κίρυλο Μπουντάνοφ εκτίμησε πάντως ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να υπερασπιστούν την πόλη Χερσώνα, όχι να υποχωρήσουν. «Δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν χαθεί. Ταυτόχρονα μεταφέρουν νέες στρατιωτικές μονάδες και προετοιμάζονται να υπερασπιστούν τους δρόμους της Χερσώνας», είπε.

(AP Photo/LIBKOS)

Το 86% των Ουκρανών επιμένει στη μάχη μέχρι την τελική νίκη

Ακλόνητο παραμένει το σθένος των Ουκρανών, οι οποίοι μετά από οκτώ μήνες πολέμου, δεν υποχωρούν, απαιτώντας να φύγει και ο τελευταίος Ρώσος από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, το 86% των Ουκρανών επιμένει στη μάχη μέχρι την τελική νίκη, παρά τις μαζικές αεροπορικές επιθέσεις και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν.

Ακόμη και στις ανατολικές περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, που βιώνουν πολύ περισσότερες μάχες και φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό Ρωσόφωνων, το 69% επιμένει στην ίδια απάντηση, στη συνεχιζόμενη ένοπλη αντίσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More