Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουρανία-Ε.Ε: Επικρίσεις Κουλέμπα για αδυναμία εφαρμογής σχεδίου προμήθειας  ενός εκατ. οβίδων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε την Πέμπτη την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου οβίδων στην Ουκρανία, ενώ τα κράτη της ΕΕ διαφωνούν για τον τρόπο εφαρμογής αυτού του σχεδίου, αναφέρουν οι EFE και Politico.

«Η αδυναμία της ΕΕ να εφαρμόσει τη δική της απόφαση για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία είναι απογοητευτική», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter. «Αυτό είναι απόδειξη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στη λήψη νέων κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, ο οποίος επέμεινε ότι η χώρα του πληρώνει «με ανθρώπινες ζωές» την καθυστέρηση στην άφιξη των πυρομαχικών.

Η κριτική του έρχεται αφότου τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τη συμμετοχή φορέων εκτός ΕΕ στην πρωτοβουλία των κρατών της ΕΕ (συν τη Νορβηγία) να συλλέξουν από τα τρέχοντα αποθέματά τους, να παράγουν και να αγοράσουν ένα εκατομμύριο οβίδες των 155 χλστ. προσφέρεται στην Ουκρανία τους επόμενους 12 μήνες.

Ενώ η Γαλλία επιθυμεί να ανατίθενται συμβάσεις μόνο σε ευρωπαϊκές εταιρείες για αυτήν την πρωτοβουλία, άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, υποστηρίζουν τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες, όπως αυτές από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά επειδή η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που δύσκολα θα μπορούσαν να παράγουν τόσο μεγάλος αριθμός κελυφών εντός του συμφωνηθέντος διαστήματος.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται από μια σύγκρουση υψηλής έντασης, με εντατική χρήση πυροβολικού και μεγάλη κατανάλωση πυρομαχικών. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είδαν τα αποθέματα τους πυρομαχικών να μειώνονται σοβαρά από τη βοήθεια που παρέχεται σε αυτή τη χώρα και η ικανότητα της αμυντικής βιομηχανίας τους να παράγει νέα βλήματα είναι πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα ανεπαρκή πυρομαχικά είναι ο κύριος παράγοντας που καθυστερεί την εξαγγελθείσα μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας για να προσπαθήσει να ανακαταλάβει εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov, ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται 90.000-100.000 οβίδες κάθε μήνα για να «αποτρέψει τον εχθρό» και να μπορέσει να εξαπολύσει αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More