Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο άνθρωπος “Βιτρίνα”: Νέα έκθεση στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης

Μία νέα έκθεση φιλοξενείται από σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2024 στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά, η Κωνσταντία Μακρή με τα έργα τέχνης της κοσμεί τον χώρο, σε μία έκθεση την οποία επιμελείται ο Γιάννης Αργυριάδης.

Ο άνθρωπος “Βιτρίνα”

Δεν πειράζει να λείπει το χέρι σου, το κεφάλι σου, τα μάτια σου. Δεν σε δυσαρεστεί. Δεν σε θίγει. Δεν σε πληγώνει. Είσαι κυβερνόπλασμα σε έναν τεχνητό κόσμο. Ένα υβριδικό ον. Φουτουριστικό. Ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης. Ένα θεατρικό κατασκεύασμα του Κάρελ Τσάπεκ. Ένας εργάτης της τεχνολογικής εξέλιξης. Ευνουχισμένος σε μια κοινωνία ανάπηρη. Είσαι ο Άνθρωπος “Βιτρίνα”. Ο μετα-άνθρωπος. Απρόσωπη μορφή, ανδρείκελο και πλαγγόνα μιας νέο-ποπ αντίληψης, μιας νέο-ποπ αισθητικής.

Η βιομετρική επιτήρηση και η ψηφιακή συνδεσιμότητα υποκαθιστούν την επικοινωνία σου. Οι δυνατοί αλγόριθμοι αποφασίζουν για εσένα. Ομαδοποιούν τις λέξεις-κλειδιά. Διαδίδουν τις έννοιες πιο γρήγορα από την ταχύτητα φωτός. Έχεις εξουθενώσει την παλέτα των λαδιών που χρησιμοποιώ. Έχεις ζωή χωρίς προζύμι. Ζωή άμορφη. Ζωή φτιαγμένη από χαρτόνι. Ζωή χωρίς συνείδηση. Ζωή χωρίς έρωτα. Που δεν εφάπτεται με την ψυχή. Με την ψυχόρμητη ασυδοσία μιας ακρωτηριασμένης μηχανής, επιβιώνεις στο δικό σου “γκέτο”.

Επιμέλεια: Γιάννης Αργυριάδης

Κείμενο: Νίκη Γκίζη, συγγραφέας-πολιτισμολόγος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More