Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ & ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ

Πρεμιέρα Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, στις 21:15
Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Η Λυσιστράτη με  «όπλο» την ερωτική επιθυμία, επιχειρεί  να σταματήσει τον πόλεμο και να συμφιλιώσει τους Έλληνες.  Η Πραξαγόρα (από τις Εκκλησιάζουσες) με τις συντρόφους της επιστρατεύει την τακτική του θεάτρου και της μεταμφίεσης, καταλαμβάνει τη συνέλευση και περνάει το νόμο να αναλάβουν οι γυναίκες την εξουσία και να επιβάλουν κοινοκτημοσύνη στην πόλη.
Η παράσταση είναι μία σύνθεση των δύο κωμωδιών του Αριστοφάνη που τις συνδέει η δράση των γυναικών για το κοινό καλό. Οι δύο αυτές γυναικείες κωμωδίες του ποιητή εκφράζουν τις ιδέες του για έναν κόσμο συμφιλιωμένο και δίκαιο.  Η συμφιλίωση δεν έχει νόημα χωρίς υλική ευημερία για όλους τους πολίτες. Οι γυναίκες του Αριστοφάνη αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και αρθρώνουν τα όνειρά του για μια άλλη (ουτοπική) συνθήκη. Ο πόλεμος και το μεταπολεμικό όνειρο μια άλλης ζωής συνδέουν τα δύο έργα καθώς και  δύο γενιές γυναικών που επιμένουν να ονειρεύονται…

Η παράσταση είναι μια διαφορετική πρόταση για τον Αριστοφάνη δραματουργικά και σκηνοθετικά. Με εννέα ηθοποιούς και  δύο μουσικούς ένας κόσμος που επιζητεί την ενότητα και τη αρμονία χτίζεται επί σκηνής.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βερόνικα Δαβάκη – Λυσιστράτη
Φρόσω Ζαγοραίου – Λαμπιτώ
Θανάσης Ζέρβας – Βλέπυρος
Βασίλης Κουλακιώτης – Κινησίας
Μαρσέλα Λένα – Μυρρίνη
Χάρις Λούπα – Ισμηνία
Μυρσίνη Μαργαρίτη – Πραξαγόρα
Δημήτρης Όντος – Καλονίκη
Ντίνος Ποντικόπουλος – Επίτροπος

Μετάφραση: Θωμάς Ψύρρας
Σκηνοθεσία:  Κυριακή  Δ. Σπανού

Περισσότερες πληροφορίες: www. thessaliko-theatre.gr

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More