Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Θεόδωρος στο Πρώτο για την απόφαση ορόσημο του Πάπα Φραγκίσκου για τα ομόφυλα ζευγάρια (audio)

Με εμφανή αμηχανία απάντησε στα ερωτήματα του Θάνου Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», o Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Θεόδωρος για τη χθεσινή απόφαση ορόσημο του Πάπα Φραγκίσκου, τη συγκατάθεση της Καθολικής Εκκλησίας, ώστε οι ιερείς της να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να ταυτίζεται με τον θρησκευτικό γάμο.

«Είναι μια διευκρίνιση σε όσα προηγούμενα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, σαν τοποθετήσεις και εξηγήσεις. Είναι μια ευρύτερη εξήγηση που δόθηκε και θέλει να δώσει μια εικόνα μιας Εκκλησίας που δέχεται οποιονδήποτε, με την έννοια ότι δέχεται να ευλογήσει, δηλαδή να προσευχηθεί για οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτή η ευχή για την οποία γίνεται λόγος είναι μια ευχή για οποιονδήποτε άνθρωπο ζητάει τη φώτιση του Θεού, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια κι αν είναι η κατάσταση» ανέφερε ο Σεβασμιότατος, ενώ επισήμανε ότι η ευλογία δεν απευθύνεται μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά απευθύνεται σε όλους.

«Αυτή η ευχή δεν πρέπει να συγχέεται με κάποια λειτουργική πράξη. Δεν είναι ούτε γάμος, ούτε μοιάζει με γάμο. (…) Δεν είναι ούτε νομιμοποίηση, είναι μια ευχή για έναν άνθρωπο, μια ομάδα, ένα ζευγάρι, μια ομάδα ανθρώπων, οποιοσδήποτε άνθρωπος ζητά την ευλογία του Θεού, τη φώτιση του Θεού, τον τρόπο να βρει το φως, την ευτυχία στη ζωή του» επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν θα ευλογήσει ένα ομόφυλο ζευγάρι εφόσον του ζητηθεί, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών απάντησε «θα ζητήσω να κάνουμε μια συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους αρχικά και να δω τι ακριβώς θέλουν. Και θα εξηγήσω ότι μπορούμε να προσευχηθούμε μαζί και να δώσω μια ευλογία και να μην το πάρουν σαν μια νομιμοποίηση και αποδοχή του ό,τι κάνουν και ό,τι θέλουν, γιατί αυτό που κάνουμε και αυτό που θέλουμε πρέπει να αναζητά, να προσαρμόζεται και να συντονίζεται με το Ευαγγέλιο».

Απαντώντας στο ερώτημα, μπορούμε ή δεν μπορούμε να ευλογήσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Σεβασμιότατος σημείωσε «εξαρτάται τώρα τι εσείς εννοείτε με τη λέξη ευλογία». «Η ευλογία, έτσι όπως το διατυπώνει το έγγραφο από το Βατικανό με την υπογραφή του Πάπα Φραγκίσκου, είναι προσευχή και ευχή επάνω σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν είναι ευλογία με την έννοια της λειτουργικής πράξης ή της αποδοχής» τόνισε.

«Θα τη δώσω και θα προσευχηθούμε μαζί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχομαι τις όποιες επιλογές τους ή ό,τι υπάρχει στη ζωή τους άνευ όρων. (…) Για τη συμβίωση και τη σεξουαλική σχέση σε ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν θα μπορώ να δώσω ευλογία πάνω σε μια τέτοια ζωή και μια τέτοια πρακτική. Αλλά το να προσευχηθούμε μαζί και να το κάνω και να δώσω την ευλογία να βρούνε το δρόμο του Θεού, ναι. Αυτό ναι» απάντησε ο κ. Θεόδωρος.

Πάντως, στο κατά πόσο η προσέγγιση του Πάπα Φραγκίσκου σε σχέση με τα ομόφυλα ζευγάρια κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ο κ. Θεόδωρος απάντησε αρνητικά. «Όχι, όχι, γιατί είναι λάθος; Δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση. Γιατί μιλά για την προσευχή και την ευχή της Εκκλησίας που εκφράζει τη θέληση του Θεού όλοι οι άνθρωποι να σωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «η ευλογία δίνεται όχι για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει ούτε η Εκκλησία ευλογεί την κάθε επιθυμία του ανθρώπου, αλλά εύχεται η επιθυμία αυτή να είναι αυθεντικά προς την ευτυχία του ανθρώπου και προς την ολοκλήρωσή του εν Θεώ».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More