Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος Περιστερίου κλείνει 90 χρόνια ζωής – «Τη σημερινή γενέθλια μέρα την αγκαλιάζω με αγάπη και σκίρτημα συγκίνησης», λέει ο Α. Παχατουρίδης

Επετειακή είναι η σημερινή ημέρα για τον Δήμο Περιστερίου, καθώς η πόλη συμπληρώνει τα 90 της χρόνια. Η περιοχή είχε κατοίκους από την αρχαιότητα, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή άρχισε να αναπτύσσεται οικιστικά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση προσφύγων.

Το 1933 αποφασίστηκε να αποσπαστεί από τον Δήμο Αθηναίων και στις 18 Ιανουαρίου 1934 αναγνωρίστηκε επίσημα ως δήμος, στον οποίο εντάχθηκαν οι οικισμοί Περιστέρι, Χρυσαλλίδα, Άνω και Κάτω Γερμανικά, Κτιστά και ο συνοικισμός Ποντίων, Αρμενίων. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 130.000 κατοίκους.

«90 χρόνια ζωής διανύει η πόλη μας, η πόλη του Περιστερίου, γράφοντας στου χρόνου την πορεία, τη δική της ιστορία. Τη σημερινή γενέθλια μέρα της πόλης, όπου και ‘γω πρωτοανέπνευσα, αντίκρυσα το φως της ζωής και τα βλέμματα ομορφιάς, των Περιστεριωτών συνανθρώπων μου, την αγκαλιάζω με αγάπη μεγάλη και δυνατό σκίρτημα συγκίνησης, μαζί», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο επί σειρά ετών δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης και στη συνέχεια τονίζει:

«Οι ρίζες και οι μνήμες από τότε παλιά, όταν οι προηγούμενοι από ‘μας, παππούδες και γονείς, βουτηγμένοι στη βιοπάλη, πατούσαν και βάδιζαν πάνω στο χώμα και τις πέτρες του τόπου τούτου, των αλλοτινών εκείνων εποχών, σήμερα έρχονται και σμίγουν μ’ ένα Περιστέρι αλλιώτικο. Ορθάνοιχτο στον ήλιο της προκοπής. Μ’ ένα Περιστέρι και μια πόλη, που φωνάζει πια και αντηχεί παντού, με την εικόνα της. Γίνεται αισθητή, καθιερώνεται και επικοινωνεί μέσα από τα απλωμένα δημιουργικά της όρια, με ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνον».

Και στο τέλος προσθέτει: «Περιστέρι, στον δρόμο για το κλείσιμο του δικού σου αιώνα ζωής, ως πόλη κλασσικής αξίας, θα μας έχεις πάντοτε όλους μαζί δίπλα σου, οπαδούς αμετακίνητους, σκαπανείς και στυλοβάτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More