Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ζ. Μπορέλ θα ζητήσει από ΕΥΕΔ να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για το μέλλον της Γάζας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του “για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη και τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης εκεί – παρά τις προσπάθειες της παλαιστινιακής αρχής να συγκρατήσει την κατάσταση”. Σημείωσε ότι υπό το πρίσμα της αυξημένης βίας των εξτρεμιστών και των εποίκων κατά των Παλαιστινίων, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κλιμακωθεί η κατάσταση.

Από την πλευρά των γειτονικών χωρών, η επιθυμία να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι έντονη ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η διπλωματία και η δέσμευση παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και παρά τις τεράστιες προκλήσεις, «πρέπει να προωθήσουμε τους προβληματισμούς μας για τη σταθεροποίηση της Γάζας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται επίσης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προετοιμάσει έγγραφο επιλογών για το μέλλον της Γάζας, όπως σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Εστίασε παράλληλα στη «δραματική» όπως επισήμανε κατάσταση του ανθρώπινου πληθυσμού τονίζοντας πρέπει να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις . Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων».

Επισήμανε τέλος ότι θεμελιώδες πολιτικό συμπέρασμα μετά την αποστολή του στην περιοχή και το οποίο το μοιράστηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ αποτελεί το ότι «η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More