Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Θ. Τσακίρης μιλά στην ΕΡΤ για τη σημασία της εκλογής του Ν. Χριστοδουλίδη για την Κύπρο

O αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θοδωρής Τσακίρης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη για τη σημασία της εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη για την Κύπρο.

Όπως ανέφερε «είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου, μετά τον Μακάριο, ο οποίος εκλέγεται χωρίς την επίσημη κομματική στήριξη και μάλιστα ως αντάρτης του ίδιου κόμματος το οποίο τον ανέδειξε». Πρόσθεσε ότι το κόμμα από το οποίο προήλθε ο Χριστοδουλίδης, το ΔΗΣΥ, στη δεύτερη φάση τον αποκήρυξε στην ηγεσία του και είπε ουδετερότητα και στην πρώτη φάση είχε άλλο υποψήφιο τον πρόεδρο του».

«Οπότε είναι εντυπωσιακό ότι καταφέρνει κι εκλέγεται και μάλιστα με σημαντική συσπείρωση δυνάμεων, πέρα από το κόμμα που προήλθε, και στο κέντρο αλλά και από ορισμένες μονάδες της κεντροαριστεράς ή της αριστεράς στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα της Κύπρου. Ενσαρκώνει το μήνυμα και την υπόσχεση της κάθαρσης, της ανανέωσης, αλλά όπως λέει και ο ίδιος μιας πιο διεκδικητικής πολιτικής σε διάφορα » και στην εσωτερική διακυβέρνηση αλλά και στην εξωτερική πολιτική στην οποία ο ίδιος ειδικεύεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης.

Στην επισήμανση του Απόστολου Μαγγηριάδη ότι στις πρώτες του δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε για τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου, θέλοντας, όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ίσως να διασκεδάσει μια φημολογία που αναπτύχθηκε κατά την προεκλογική περίοδο ότι ήταν φιλικός προς τη Ρωσία ο κ. Τσακίρης σχολίασε σχετικά ότι: «δεν νομίζω ότι είχε κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό φάνηκε και από την πολιτική που έκανε ως υπουργός Εξωτερικών ,αλλά και εκ των υστέρων. Ο ευρωπαϊκός προσσνατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα και η ενίσχυση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ που έχουν επί των ημερών του Χριστοδουλίδη στο ΥΠΕΞ αναβαθμιστεί εντυπωσιακά δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση από κανέναν».

«Αυτό είναι ένα κομμάτι του προσανατολισμού του. Έχει δυο πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει. Το ένα είναι το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, της παράνομης μετανάστευσης. Υπάρχουν περιοχές της ελεύθερης Κύπρου αυτή τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο αποτελούν ακόμα και τοπική πλειοψηφία σε κάποιες ορεινές κοινότητες και είναι συνολικά το 10% του πληθυσμού της νήσου, οπότε αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης. Είναι το θέμα της οικονομίας στο οποίο επίσης χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και βεβαίως είναι και το ενεργειακό ζήτημα στο οποίο πρέπει να λάβει πολύ σύντομα πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις».

Σε σχέση με το Κυπριακό είπε ότι «για να έχουμε μια συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία να επιστρέψουν στο πλαίσιο της συμφωνημένης λύσης. Αυτή τη στιγμή η στάση της Τουρκίας είναι δύο κράτη οπότε αυτό δεν το μπορούμε να το συζητήσουμε εκ των πραγμάτων. Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και λόγω των εκλογών αλλά και του σεισμού που μάλλον θα οδηγήσει σε αναβολή των εκλογών θα καθυστερήσει περαιτέρω τις εξελίξεις , αλλά θα πρέπει να επιστρέχει η τουρκική πλευρά στην πραγματικότητα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης για να υπάρχει κάποια αλλαγή».

Το άλλο θέμα που έχει υποσχεθεί που είναι τομή σε σχέση και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είνα ότι στο πρόγραμμά του έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της Άμυνας και για πρώτη φορά δεσμεύεται να φτάσει τις εξοπλιστικές δαπάνες όχι τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ» σημείσε ακόμα ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More