Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, σύμφωνα με ξένα μέσα

Το Ισραηλινό Channel 13 ανέφερε ότι ο αρχηγός του επιτελείου Herzi Halevy έδωσε εντολή να προετοιμαστούν τα σχέδια για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Επίμέλεια – Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Το κανάλι πρόσθεσε ότι ο Halevy ανέθεσε στον εκπονητή των σχεδίων για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, στρατηγό Chico Tamir, να σχεδιάσει μια νέα χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, που είναι προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι είχε θέσει προθεσμία στις 15 Μαρτίου για να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση με τον Λίβανο, διαφορετικά θα ήταν έτοιμο να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έχουν γίνει μάρτυρες αμοιβαίων βομβαρδισμών μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε δυτικές διπλωματικές πηγές – τις οποίες δεν κατονόμασε – ότι η κουβέντα του Ισραήλ για την προθεσμία αύξησε την ανησυχία των δυτικών χωρών, οι οποίες πιστεύουν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθούν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για την εφαρμογή της απόφασης 1701. και να ξεκινήσει μια συνοριακή διευθέτηση που παρέχει ασφάλεια μακροπρόθεσμα και εγγυάται την επιστροφή των εκτοπισμένων.Και οι δύο πλευρές των συνόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική διαδρομή δεν επαρκεί για διαβεβαίωση, παρά την επιμονή της αμερικανικής πλευράς να συνταχθούν τα αρχικά της συμφωνίας μεταξύ Βηρυτού και Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, αυτές οι πηγές προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με πολιτικές διευθετήσεις στον Λίβανο και κατάπαυση του πυρός δεν θα μεταφραστεί όσο συνεχίζεται η επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για τις ενεργειακές υποθέσεις, Amos Hochstein, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό πριν από λίγες ημέρες ότι οποιαδήποτε εκεχειρία συμφωνηθεί στη Γάζα δεν χρειάζεται να επεκταθεί αυτόματα στον Λίβανο.

Στον απόηχο ενός καταστροφικού ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 8 Οκτωβρίου 2023, τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έχουν γίνει μάρτυρες ανταλλαγής πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών φατριών από τη μια πλευρά και του ισραηλινού στρατού κατοχής από την άλλη, η οποία οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Πρόσφατα, έχουν κλιμακωθεί οι απειλές από Ισραηλινούς αξιωματούχους για επέκταση των επιθέσεων σε λιβανέζικο έδαφος, εκτός εάν οι μαχητές της Χεζμπολάχ αποσυρθούν στα νότια του ποταμού Λιτάνι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More