Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο καιρός με την Α. Τυράσκη: Προσωρινή υποχώρηση της θερμοκρασίας – Λιγότερη σκόνη από αύριο

Σταδιακή υποχώρηση των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, καθώς και των συγκεντρώσεων σκόνης, περιμένουμε σταδιακά από σήμερα μέχρι και αύριο, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Μια διαταραχή που θα περάσει από την περιοχή των Βαλκανίων θα προκαλέσει στροφή των ανέμων στη χώρα μας από νοτιάδες σε δυτικούς βορειοδυτικούς, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση των πολύ θερμών αερίων μαζών νοτιότερα και τη μείωση των συγκεντρώσεων της αφρικανικής σκόνης.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τρίτη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η υγρασία τις πρωινές ώρες θα είναι αυξημένη και η ορατότητα τοπικά περιορισμένη κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές του βορείου Αιγαίου. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί έως 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 6 μποφόρ.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες, όμως από το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, ωστόσο στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές τους 25 βαθμούς. Στην ανατολική Στερεά και την Κρήτη προβλέπεται τοπικά να φτάσει και τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νότιοι έως 5 μποφόρ, από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ασθενείς και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 με 5 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 25 βαθμούς.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 5 με 6 μποφόρ και οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 με 24 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς.

Την Πέμπτη περιμένουμε λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα βόρεια, ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα, δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους έως 5 με 6 μποφόρ και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή και το σαββατοκύριακο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, βόρειοι άνεμοι έως 5 με 6 μποφόρ και σταδιακή νέα άνοδος της θερμοκρασίας, που την Κυριακή θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Αναστασία Τυράσκη, Φυσικός – Μετεωρολόγος (MSc)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More