Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία με 143 ψήφους υπέρ και 5 κατά

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την Τετάρτη (12/10) τη δήλωση της Ρωσίας ότι προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

Η πρόταση πέρασε με 143 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και μόνο 5 κατά.

Άλλες 35 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

BREAKING

The UN General Assembly adopted a resolution that condemns #Russia‘s “illegal so-called referendums” in regions within #Ukraine‘s internationally-recognized borders, and demands it reverses its annexation declaration.

In favour: 143

Against: 5

Abstentions: 35 pic.twitter.com/MDDIapqTGv

— UN News (@UN_News_Centre) October 12, 2022

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο και Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε.

Ρωσική προσπάθεια να διεξαχθεί η ψηφοφορία μυστική απέτυχε.

Το προσχέδιο κειμένου, το οποίο είχε περιέλθει στην κατοχή του AFP, καταδικάζει την «παράνομη» προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα μετά «τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα» και υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες αυτές «δεν έχουν καμία αξία» βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης ζητεί καμία χώρα να μην αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις αυτές και την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Σε επιστολή της προς όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης η Ρωσία επιτέθηκε «στις δυτικές αντιπροσωπείες» οι ενέργειες των οποίων «δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου». «Επιδιώκουν τους δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους», επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, καταγγέλλοντας «την πίεση» που ασκούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε άλλες χώρες. Υπό αυτές τις συνθήκες η Μόσχα ζήτησε η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης να είναι μυστική, μια διαδικασία που δεν συνηθίζεται.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More