Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πριγκόζιν φέρεται πως σχεδίαζε να συλλάβει την στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας

Ο Πριγκόζιν της Βάγκνερ σχεδίαζε να αιχμαλωτίσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας στο πλαίσιο της ανταρσίας του αλλά αναγκάστηκε να επισπεύσει την επιχείρηση αφού η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB έμαθε για το σχέδιο περίπου 48 ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται πληροφορίες και ανώνυμους αξιωματούχους.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν νωρίς τα σχέδια του Πριγκόζιν, πρώην έμπιστου του Πούτιν, αναλύοντας ηλεκτρονικές υποκλοπές επικοινωνιών και δορυφορικές εικόνες. Ο στρατηγός Βίκτορ Ζολότοφ, διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, μιας εγχώριας στρατιωτικής δύναμης που αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι αρχές γνώριζαν για τις προθέσεις του Πριγκόζιν πριν ξεκινήσει την απόπειρά του.

Ο Πριγκόζιν αρχικά σκόπευε να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Γερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια νότια περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία, το Ροστόφ-στον-Ντον.

Οι πηγές του δημοσιεύματος αξιολογούν τις πιθανότητες του σχεδίου του Πριγκόζιν ως καλές, αλλά στερήθηκε τον αιφνιδιασμό λόγω της μεταφοράς πληροφοριών στην FSB. Αυτό ανάγκασε τον ιδιοκτήτη της Βάγκνερ να δράσει νωρίς και να αυτοσχεδιάσει στην πορεία.

Είναι πιθανό ο Πριγκόζιν να ενημέρωσε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς όπως τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, για τα σχέδιά του σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Κάποιοι από τους διοικητές του ρωσικού στρατού πιθανώς γνώριζαν επίσης την ανταρσία και δεν αντιστάθηκαν στην είσοδο των δυνάμεων της Βάγκνερ στο Ροστόφ.

Αυτή η απόπειρα ανταρσίας προκάλεσε μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Ζβίντσουκ, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Η ανταρσία διήρκεσε 23 ώρες και 16 λεπτά. Έληξε με την “αναχώρηση” του Πριγκόζιν για τη Λευκορωσία και τις δηλώσεις του Πούτιν.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More