Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δέχτηκε επίθεση σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

O Σάλμαν Ρούσντι, ο οποίος έχει δεχτεί πολλές θανατικές απειλές λόγω κειμένων που έχει γράψει, δέχθηκε επίθεση σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Ο Βρετανός συγγραφέας, ινδικής καταγωγής, επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη στο Chautauqua Institution όταν ένας άνδρας εισέβαλλε και άρχισε, σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες, να τον χτυπά ή να τον μαχαιρώνει καθώς τον παρουσίαζαν στη σκηνή, ανέφερε δημοσιογράφος του ΑΡ που ήταν παρών.

Ο Ρούσντι βρέθηκε στο πάτωμα και ο ύποπτος συνελήφθη.

Η κατάσταση του Ρούσντι είναι άγνωστη.

India born writer Salman Rushdie stabbed in New York. #salmanrushdie #newyork pic.twitter.com/BqEjoXZ1lb

— Mohit Sinha (@mohitsinha75) August 12, 2022

Author Salman Rushdie is tended to after he was attacked during a lecture, Friday, Aug. 12, 2022, at the Chautauqua Institution in Chautauqua, N.Y., about 75 miles (120 km) south of Buffalo. (AP Photo/Joshua Goodman)(Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)

To βιβλίο του Ρούσντι Σατανικοί Στίχοι (Satanic Verses) έχει απαγορευθεί στο Ιράν από το 1988, καθώς πολλοί Μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. O εκλιπών ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά (διάταγμα), με το οποίο ζητούσε το θάνατο του Ρούσντι.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το συναίσθημα κατά του Ρούσντι παραμένει. Το 2012, ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα αύξησε την αμοιβή για τον Ρούσντι από 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρούσντι απέρριψε τότε αυτή την απειλή, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για την αμοιβή.

Εκείνη τη χρονιά, ο Ρούσντι δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, Joseph Anton, τα οποία ήταν σχετικά με τη φετφά.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More