Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο τραγουδιστής Pupo ειδικός προσκεκλημένος σε μουσικό φεστιβάλ του Κρεμλίνου – Νέο διπλωματικό μέτωπο Ρωσίας-Ιταλίας;

Ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Road to Yalta – Ο δρόμος προς τη Γιάλτα. Αυτό το όνομα του Ρωσικού φεστιβάλ μουσικής το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Μαϊου όπου 15 ξένοι τραγουδιστές θα ντουετάρουν με Ρώσους τραγουδιστές, ερμηνεύοντας ρωσικά τραγούδια. Ένα φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί εν όψει της επετείου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-45) στο Κρατικό Μέγαρο του Κρεμλίνου.

Η επέτειος έχει μεγάλη σημασία για τους Ρώσους και η φετινή μουσική εκδήλωση – εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία – δείχνει πως “οι στόχοι του φεστιβάλ έχουν αλλάξει ελαφρώς” όπως δήλωσε ο Ντένις Μαϊντάνοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Δούμας, σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta.

“Μας ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο ο ευρασιατικός χώρος. Είχαμε ήδη συμμετέχοντες από την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία- φέτος θα υπάρξουν επίσης συμμετέχοντες από τη Μογγολία και την Ινδονησία” υπογράμμισε ο Μαϊντάνοφ, ο οποίος πρόσθεσε πως “ιδιαίτερα σημαντικές όμως είναι οι συμμετοχές από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που, κουρασμένες από τη δολιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, “προσκολλούν” στη Ρωσία – για τη σταθερότητά της και την πίστη στο λόγο της”.

Από χθες 29/04 η είδηση του φεστιβάλ αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ιταλούς, εφόσον ο δημοφιλής τραγουδιστής Pupo (Πούπο) θα συμμετάσχει στην μουσική εκδήλωση του Κρεμλίνου ως ειδικός προσκεκλημένος και μέλος της επιτροπής. Πασίγνωστα τα τραγούδια του, όπως Gelato al cioccolato και Su di noi, τα οποία και τραγουδιούνται ακόμη και σήμερα.

“Bella Ciao” ως ένα …ευέλικτο τραγούδι αντίστασης

Όπως σημειώνει ο Ιταλικός Τύπος, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός τραγουδιστής συμμετέχει στο φεστιβάλ, εφόσον ο ίδιος ήδη είχε λάβει μέρος στην εκδήλωση το 2021, τραγουδώντας μάλιστα το παρτιζάνικο τραγούδι “Bella Ciao” μαζί με τον τότε παρουσιαστή του φεστιβάλ. Όμως τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε ακόμη ξεσπάσει, και έτσι η παρουσία του Pupo προαναγγέλλει …”άρωμα” διπλωματικού επεισοδίου.

Μια ειδική νότα πρέπει να αφιερωθεί στο πασίγνωστο Bella Ciao, το οποίο τελικά αναδεικνύεται ως ένα …ευέλικτο τραγούδι σε πλαίσια αντίστασης.

Λίγες μόλις μέρες από την επέτειο της Ημέρας Απελευθέρωσης της Ιταλίας από το ναζιφασισμό, το τραγούδι της Ιταλικής αντίστασης γίνεται και πάλι πρωταγωνιστής της επικαιρότητας εφόσον – εκτός των προαναφερθέντων – αποτελεί την μουσική υπόκρουση του διαφημιστικού βίντεο της εκδήλωσης του Κρεμλίνου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Pupo.
Από την άλλη, υπενθυμίζουμε πως μια διασκευή του Bella Ciao αποτελεί τραγούδι της Ουκρανικής αντίστασης ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Βαθύτατη ενόχληση του τραγουδιστή Al Bano

Ενώ αναμένεται η τοποθέτηση του ίδιου του τραγουδιστή – του οποίου το γραφείο τύπου δεν προτίθεται να σχολιάσει, σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο – η είδηση του ‘ταξιδιού’ του στη Μόσχα ενόχλησε βαθύτατα ένα άλλο ιερό τέρας της Ιταλικής μουσικής: τον Al Bano.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero, ο Al Bano δηλώνει ‘έκπληκτος’ και ‘θυμωμένος’ για το γεγονός πως ο Pupo ‘θα είναι εκεί’. “Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω και δεν θέλω καν να μάθω” δηλώνει ο Ιταλός τραγουδιστής.
“Ο Pupo είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, αναμφίβολα. Αλλά πρέπει πραγματικά να αναρωτηθεί κανείς αν είναι σωστό, αυτή τη στιγμή, να πάει και να παριστάνει τον σταρ στη Ρωσία”.
Ο Al Bano συνέχισε την συνέντευξη τονίζοντας πως δεν θα τηλεφωνήσει στον φίλο του Pupo ώστε να τον πείσει να το ξανασκεφτεί.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως ο Pupo παραδέχθηκε μέσω του Ιταλικού Τύπου τον εθισμό του στον τζόγο. Μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες σε εκπομπή της Rai μίλησε και για τις αυτοκτονικές του τάσεις κάτω από την πίεση των συσσωρευμένων χρεών.

Σχετικά με τον πόλεμο, ο Al Bano υπογράμμισε πως “περιμένει τη διπλωματία να βάλει φρένο στο τραγικό αυτό βήμα της ανθρώπινης ιστορίας. Και όταν έρθει η ώρα, θα χαρώ πολύ να κάνω δύο συναυλίες για να γιορτάσω την ειρήνη: μία στο Κίεβο και μία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας”.

Ο Ιταλός τραγουδιστής μάλιστα είπε πως ο ίδιος δέχθηκε προτάσεις για να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις στη Ρωσία αλλά τις αρνήθηκε χαρακτηρίζοντάς την ως “την πιο σωστή και ανθρώπινη επιλογή”. Μάλιστα τόνισε πως είχε προγραμματίσει “αρκετές συναυλίες στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη το φθινόπωρο του περασμένου έτους” αλλά πως τις ακύρωσε “σε ένδειξη διαμαρτυρίας”.

Τέλος ο Al Bano υπογράμμισε πως η δική του στάση είναι “μια αντίδραση ενάντια στην επιλογές του Πούτιν αυτή τη στιγμή” και “όχι εναντίον του ρωσικού λαού, ο οποίος παραμένει ένας εξαιρετικός, αγαπητός λαός, και στον οποίο προσωπικά οφείλω πολλά. Στη ζωή, όμως, πρέπει κανείς να έχει και αρχές”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More