Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Χέρτζογκ καλεί τους Ισραηλινούς πολιτικούς να σταματήσουν τις διαμάχες εν μέσω έντονης πόλωσης

ανταπόκριση για την ΕΡΤ από το Λίβανο: Ουαλίντ Ελίας

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ κάλεσε τους Ισραηλινούς πολιτικούς να σταματήσουν τις διαμάχες μεταξύ της νέας σκληρής κυβέρνησης συνασπισμού και της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία μετά από 12 χρόνια θητείας μέχρι το 2021, ηγείται ενός μπλοκ που αποτελείται από το συντηρητικό κόμμα του Λικούντ και ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα που κέρδισαν αποφασιστική νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου2022.

Η συμπερίληψή του των θρησκευτικών σιωνιστικών κομμάτων και του Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) στον συνασπισμό προκάλεσε ανησυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεδομένων των εκκλήσεων των ηγετών τους να προσαρτήσουν τα κατεχόμενα εδάφη στα οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ιδρύσουν το κράτος τους, εκτός από την υποκίνηση τους στο παρελθόν ενάντια στο ισραηλινό δικαστικό σύστημα και την αραβική μειονότητα στη χώρα.

 “Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή… στη δημόσια ζωή του Ισραήλ… Σας παρακαλώ, εκλεγμένους αντιπροσώπους και πολίτες σε όλο το δημόσιο και πολιτικό φάσμα, να επιδείξετε αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσετε με υπευθυνότητα. Πρέπει να χαλαρώσουμε τα πράγματα και να μειώσουμε τη θερμοκρασία (στη πολιτική διαμάχη), είπε ο Χέρτζογκ στο Twitter.

 Η δήλωση του ισραηλινού προέδρου έλαβε χώρα λίγο αφότου ο Zvika Vogel, μέλος της Κνεσέτ για το κόμμα (Εβραϊκή Εξουσία), είπε ότι τέσσερα εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κεντρώου ηγέτη της και πρώην πρωθυπουργού Yair Lapi, «είναι τα πιο επικίνδυνα άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.”

«Καλούν για πόλεμο… Αν ζητούν διαμαρτυρίες, θα τους έδινα κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, αλλά μιλούν με την έννοια ότι είμαι ο εχθρός – μιλούν στη γλώσσα του πολέμου, ” είπε ο Vogel σε συνέντευξή του στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. , πρόσθεσε «Για μένα, αυτό είναι προδοσία στο κράτος… και ναι… αυτό είναι λόγος φυλάκισης».

 Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι συνέλαβε έναν αυτοκινητιστή επειδή απείλησε μια ομάδα διαδηλωτών, τους οποίους ο Λάπιντ είπε ότι ήταν υποστηρικτές του κόμματός του, στη νότια πόλη Beersheba οδηγώντας στο πεζοδρόμιο και σταματώντας ακριβώς μπροστά τους.

 Σε απάντηση, ο Lapid είπε σε tweet στο Twitter: «Η υποκίνηση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε αιματοχυσία». Σε ένα μεταγενέστερο σχόλιο για τις δηλώσεις του Vogel, έγραψε στο Twitter ότι «έτσι καταρρέει η δημοκρατία».

Προειδοποίηση για εμφύλιο πόλεμο

Ο Μπένι Γκαντζ, μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Άμυνας, προέτρεψε τον Νετανιάχου να χαλιναγωγήσει τους δεξιούς εταίρους του στο συνασπισμό.

«Σας προτρέπω να καταγγείλετε την επίθεση στους διαδηλωτές και τις σκληρές δηλώσεις και να εργαστείτε για να γεφυρώσετε τις διαιρέσεις στο έθνος και όχι να τις εμβαθύνετε», είπε ο Γκαντς.

 Ο Νετανιάχου αργότερα προφανώς αντιτάχθηκε στις παρατηρήσεις του Βόγκελ και επέκρινε επίσης τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η δαιμονοποίηση των αντιπάλων είναι απαράδεκτη σε μια δημοκρατία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More