Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάμπλο Νερούδα: Η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη στο “Canto General” (video)

Πενήντα χρόνια πέρασαν από το θάνατο Χιλιανού ποιητή και συγγραφέα Πάμπλο Νερούδα (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto).

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ θέμα που προβλήθηκε στην εκπομπή «Συνεικόνες» το 1994 αφιερωμένο στον Πάμπλο Νερούδα, μέσα από τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στο έργο “Canto General” (Κάντο Χενεράλ –σε ελληνική απόδοση: “οικουμενικό άσμα”).

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ
ΚΑΝΤΟ ΧΕΝΕΡΑΛ

Το πολιτιστικό περιοδικό “Συνεικόνες” παρουσιάζει πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο συγκεκριμένο θέμα, προβάλλονται πλάνα της πρώτης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής μετάδοσης της συναυλίας της 23/4/1993 όπου ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε και διεύθυνε για πρώτη φορά στη Χιλή το “Canto General”, σε ποίηση του Νερούδα, 20 χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή. Συμμετείχαν οι ορχήστρες Orquesta Sinfonica de Chile, Orquesta Filarmonica de Santiago, οι χορωδίες Coro Ars Viva, Santiago & Coro Sinfonico de la Universidad de Chile, οι ερμηνευτές Arja Saijonmaa και Πέτρος Πανδής. Το έργο μελοποίησε ο Θεοδωράκης το 1972 και θεωρήθηκε ύμνος στην ειρήνη και την ελευθερία. Η συναυλία είχε ιστορική και πολιτική σημασία καθώς η δικτατορία Πινοσέτ και η δολοφονία Αλιέντε απέτρεψαν από το να έχει συμβεί νωρίτερα, το 1973 όπως είχε προγραμματιστεί.

Στη συνέχεια προβάλλονται πλάνα από την επίσκεψη του Θεοδωράκη, μια ήμερα πριν τη συναυλία, στο εξοχικό σπίτι του Νερούδα στην Isla Negra της Χιλής, που είχε πλέον γίνει Μουσείο αλλά και τόπος ταφής του σπουδαίου Χιλιανού. Εκεί, ο Θεοδωράκης, η σύντροφός του Μυρτώ και οι καλλιτέχνες της συναυλίας κατέθεσαν λουλούδια.

Μιλούν ο Μίκης Θεοδωράκης (κατά τα διάρκεια των προβών στο Σαντιάγκο), κι ακόμη ο Πέτρος Πανδής (για το πώς προσέγγισε το ισπανόφωνο τραγούδι), ο μαέστρος Μιούλλερ-Ζούμπελ και η τραγουδίστρια Άρια Σαγιονμά (για τη συνεργασία τους με τον Θεοδωράκη).

Ρεπορτάζ και δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Σερέζης

Χρονολογία παραγωγής: 1994

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More