Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάτρα: Γιορτάζει ο Ναΐσκος του Αγίου Νικολάου στον κυματοθραύστη

Πανηγυρίζει σήμερα ο Ναΐσκος του Αγίου Νικολάου στον κυματοθραύστη της Πάτρας.

Η μετακίνηση των προσκυνητών πραγματοποιείται με πλοιάρια από νωρίς το πρωί, όπως βλέπετε στις εικόνες που μεταδίδει η ΕΡΤ Πάτρας.

Σήμερα Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 το πρωί από τις 7.30 έως τις 9.45πμ περίπου τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε σε ανάμνηση του Ιερού Ναού, που βρισκόταν κατά τον 19ο αιώνα στον μόλο της Αγίου Νικολάου και εγκαινιάστηκε το 1983.

Παλιός Φάρος (1858- 1972)

Στον μόλο της Αγίου Νικολάου βρισκόταν το 1858 ο Φάρος της Πάτρας και ήταν ξύλινος. Όμως, λόγω της φθαρτότητας του ξύλου σύντομα καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε το 1878 με πέτρινο.

Ο φάρος πέρα από στολίδι της πόλης, είχε και πρακτική λειτουργία, ως σηματοδότης και αργότερα ως κυματοθραύστης.

Κάθε φορά, που ένας ξένος εισέρρεε στο λιμάνι πραγματοποιούνταν ένα είδος «ιεροτελεστίας». Όταν ένα μη ντόπιο καράβι προσέλκυε το λιμάνι, ένας ναύτης αναλάμβανε να τοποθετήσει την εθνική σημαία του καραβιού στον φάρο. Εν συνεχεία μια ορχήστρα υποδεχόταν το πλοίο με τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Προς θλίψη όμως, των κατοίκων το 1972 ο Φάρος κατεδαφίστηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας στο όνομα του «εκ μοντερνισμού» των πόλεων. Έτσι, ένα αναπόσπαστο και γραφικό κομμάτι του αστικού τοπίου έσβησε.

Μετά, από αρκετά χρόνια, το 1999 οι λιμενικές αρχές ξαναχτίζουν το Φάρο εις ανάμνηση του παλιού μνημείου σε διαφορετική τοποθεσία, κοντά στον Άγιο Ανδρέα.

Ο νέος Φάρος είναι αντίγραφο του παλιού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ακόμη και κατασκευαστικά υλικά από τον παλιό Φάρο.

Έχει ύψος 13μ. και είναι κυλινδρικός και πέτρινος σε σχήμα πύργου με διακοσμητικό φανό. Ωστόσο, δε έχει λειτουργική χρήση.

Δεσπόζει κατάλληλα στον χώρο του λιμανιού ως παλιός γνωστός. Σήμερα λειτουργεί ως καφέ- εστιατόριο και συνεχίζει με το μοναδικό του τρόπο να δίνει έναν άλλο αέρα στην πόλη.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Βασιλάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More