Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάτρα: Διάσωση ορειβατών στην Καλόγρια – Άσκηση της 6ης ΕΜΑΚ (εικόνες)

Την έρευνα, διάσωση και παροχή βοήθειας σε ορειβατικά συμβάντα προέβλεπε η ετήσια άσκηση με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ (ΟΟΕΔ – ΚΟΕΔ) 2023» της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη θέση «Μαύρα Βουνά», στην Καλόγρια του δήμου Δυτικής Αχαΐας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι μετά από κατολίσθηση και πτώση βράχων υπάρχει ένας τραυματισμένος αναρριχητής, ο οποίος βρίσκεται κρεμασμένος στα σκοινιά σε ύψος 30 περίπου μέτρων από το έδαφος.

Το προσωπικό της 6ης ΕΜΑΚ προσεγγίζει τον τραυματία, ακολουθώντας το σενάριο της άσκησης

Αμέσως ειδοποιείται η 6η ΕΜΑΚ η οποία μεταβαίνει στην περιοχή με την ειδικά εκπαιδευμένη ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης, η οποία προσεγγίζει τον τραυματία για να του δώσεις τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.  Ο τραυματίας ενημερώνει επίσης την ομάδα που τον έχει προσεγγίσει, ότι στο σημείο υπάρχει και δεύτερο άτομο, το οποίο δεν ξέρει που βρίσκεται.

Η ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ ενημερώνεται ότι υπάρχει και δεύτερο τραυματισμένο άτομο

Στη συνέχεια ειδοποιείται η ομάδα Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο προς αναζήτηση του δεύτερου ατόμου, ενώ παράλληλα ξεκινάει και δεύτερη ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης, η οποία κατευθύνεται στην περιοχή. Ο διασωστικός σκύλος καταφέρνει να εντοπίσει το δεύτερο άτομο το οποίο είναι τραυματισμένο στα άκρα και στο κεφάλι μετά από πτώση που είχε και ειδοποιεί την δεύτερη ορειβατική ομάδα να προσεγγίσει και να μεταφέρει τον τραυματία, καθώς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο.

Ειδοποιείται η δεύτερη ορειβατική ομάδα να προσεγγίσει και να μεταφέρει και τον δεύτερο
τραυματία, καθώς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο

Η ομάδα φτάνει στον τραυματία μετά από καταρρίχηση, του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και τον ανεβάζουν προς τα πάνω για να τον μεταφέρουν σε ασφαλέστερο σημείο με την μέθοδο της κεκλιμένης, ώστε να παραληφθεί από το ΕΚΑΒ. Η συγκεκριμένη επιλογή ήταν αναγκαία, καθώς το φορείο είναι αδύνατο να μεταφερθεί από άλλο σημείο διότι μετά από την πτώση βράχων έχει αποκλειστεί το μονοπάτι που θα μπορούσε να μεταφερθεί. 

Η δεύτερη ομάδα φτάνει και στον δεύτερο τραυματία

Τέλος, η πρώτη ομάδα με δύο αναρριχητές προσέγγισαν τον τραυματία, τον πήραν πάνω τους και τον κατέβασαν σε ασφαλές σημείο όπου τοποθετήθηκε σε φορείο και μεταφέρθηκε στο ΕΚΑΒ.

Ο τραυματίας μεταφέρεται, όπως προβλέπει η άσκηση, σε ασφαλές σημείο για να παραληφθεί από το ΕΚΑΒ

Η άσκηση εντασσόταν στο πλαίσιο εκπαίδευσης και ετοιμότητας του δυναμικού της 6ης ΕΜΑΚ, για έρευνα, διάσωση και παροχή βοήθειας σε ορειβατικά συμβάντα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More