Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πήραν φωτιά τα ρακοκάζανα στην Νάουσα  

Στο Αγγελοχώρι Ναούσης σε ένα κτήμα αμπελώνα, φτάνουν τα στέμφυλα, η πρώτη ύλη του τσίπουρου, που καταλήγει στο αποστακτήριο και στα καζάνια, προτού κάψει τον ουρανίσκο.

Όπως εξομολογείται ο Τάσος Καραγκιοζίδης, ιδιοκτήτης καζανιού, από το 1972 έως και πέρυσι ζούσε στην Γερμανία, όπου ασχολείτο με τις νέες τεχνολογίες και τις συγχωνεύσεως εταιρειών. Αποφάσισε να επιστρέψει στην γενέτειρά του και να ασχοληθεί με την οινοποιία. Συγκεκριμένα με την παρασκευή τσίπουρου.

Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη των στεμφύλων, δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Κατά την απόσταξη μπορούν να προστεθούν στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, κάποιες αρωματικές ουσίες, όπως  γλυκάνισος. Ακολουθεί μια αργή απόσταξη σε ήπια θερμοκρασία και σωστό διαχωρισμό του αποστάγματος, με τήρηση των συνθηκών υγιεινής.

Υπάρχουν πολλοί κανόνες, για να μην προκληθούν δυσάρεστες συνέπειες κατά την παρασκευή και δεκάδες επιπτώσεις λόγω της κατανάλωσης. Ωστόσο, οι φανατικοί της οινοποσίας επιμένουν και τσουγκρίζουν τα ποτήρια.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More