Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παιχνίδια νεύρων από την Άγκυρα: Παραμένει στα ανοιχτά το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός στην Άγκυρα, μετά τη στήριξη στην Αθήνα από Βερολίνο και Παρίσι. Γι αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο παιχνίδι νεύρων, βγάζοντας το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει πάντως από χθες νοτιοδυτικά, στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, ενώ άγνωστο παραμένει τελικά πότε θα ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκίνησε απλώς τα δοκιμαστικά στις τουρκικές ακτές εν όψει του ταξιδιού του, ενώ η Τουρκία θέλει να κρατήσει σε αγωνία την Ελλάδα και την Κύπρο για την τοποθεσία της γεώτρησης ως μέρος της τακτικής της.

Όπως επίσης αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα τουρκικές πηγές, μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Άγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δεύτερη πιθανότητα είναι να σταλεί περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More