Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανύψηλος θαλάσσιος βράχος στη Νορβηγία προσφέρει αναρρίχηση που κόβει την ανάσα

Μια θεαματική εικόνα στα χιονισμένα βουνά, γαλαζοπράσινα νερά που απλώνονται από κάτω και ένας απότομος, κατακόρυφος γκρεμός.

Το πανύψηλο βουνό Χόρνελεν στη δυτική ακτή της Νορβηγίας είναι τώρα ανοιχτό για όσους αναζητούν την αδρεναλίνη και έχουν τα γερά νεύρα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τη νέα διαδρομή αναρρίχησης ονόματι “via ferrata”, σύμφωνα με την δημοσίευση του CNN.

Η Via ferrata μεταφράζεται κατευθείαν από τα ιταλικά στα ελληνικά ως «σιδερένιο μονοπάτι», που είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαδρομές ορειβασίας που χρησιμοποιούν ατσάλινα καλώδια και σταθερές σκάλες για να βοηθήσουν τους ορειβάτες.

Το βουνό Χόρνελαν έχει ύψος 860 μέτρα και υποστηρίζεται από τον τουριστικό οργανισμό Fjord Norway ως ο ψηλότερος θαλάσσιος γκρεμός στην Ευρώπη. Από την κορυφή του, το Χόρνελαν προσφέρει εντυπωσιακά πανοράματα του περιβάλλοντος του νορβηγικού φιόρδ.

«Η έκρηξη αδρεναλίνης που νιώθεις όταν κοιτάς κάτω ανάμεσα στις μπότες της αναρρίχησης σου και βλέπεις τα πλοία στο φιόρδ να περνούν πάνω από 600 μέτρα κάτω από εσένα είναι απερίγραπτη», δήλωσε στο CNN Travel ο Ρότζιερ βαν Όρσοτ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη νέα αναρριχητική διαδρομή.

Τρεις διαφορετικές διαδρομές

Το Χόρνελεν βρίσκεται στο νησί Bremangerlandet στην περιοχή Nordfjord της Νορβηγίας. Το βουνό, διαβόητο στη νορβηγική μυθολογία ως τόπος συγκέντρωσης μαγισσών, πιστεύεται επίσης ότι το ανέβηκε ο βασιλιάς Όλαφ Α΄ της Νορβηγίας, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 995 έως το 1000.

Όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Όλαφ μέσω της via ferrata μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις διαδρομές διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας: Ørnelia (Λόφος Αετού), Hekseveggen (Το Τείχος των Μαγισσών) και Olavsrute (Η διαδρομή του Όλαφ).

Η διαδρομή «Λόφος του Αετού» (Eagle Hill) είναι η πιο εύκολη από τις τρεις διαδρομές, η οποία περιγράφεται από τον Κριστόφερ Β. Φούρστενμπεργκ, υπεύθυνο επικοινωνίας της Fjord Norway, ως «μια ωραία εισαγωγή για τη via ferrata – μια εύκολη ανάβαση διάρκειας δύο ωρών» και κατάλληλη για παιδιά άνω των 12 ετών. Η κράτηση για το «Λόφο του Αετού» κοστίζει 1.095 νορβηγικές κορώνες (περίπου 92 ευρώ) ανά άτομο. Η τιμή είναι η ίδια για ενήλικες και παιδιά.

Ακολουθεί ο τοίχος των μαγισσών, που είναι μια «μέτρια απαιτητική ανάβαση έξι ωρών», κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών. Η κράτηση για αυτή τη διαδρομή κοστίζει 1.495 κορώνες (126 ευρώ) ανά άτομο.

Η διαδρομή του Όλαφ οδηγεί μέχρι την κορυφή και είναι η πιο δύσκολη, κατάλληλη μόνο για άτομα άνω των 16 ετών και με καλή φυσική κατάσταση. Κοστίζει 1.695 κορώνες (143 ευρώ) ανά άτομο. Η διαδρομή του Όλαφ είναι μια ολοήμερη πεζοπορία, αλλά ανταμείβει όσους επιμένουν με αυτό που ο Φούρστενμπεργκ αποκαλεί «εξαιρετική θέα».

«Έχετε τον ωκεανό 860 μέτρα κάτω από τα πόδια σας». «Στα αριστερά βλέπετε τον μεγάλο και ανοιχτό ωκεανό, τα νησιά, τα χωριά των φιόρδ, τους στενούς, τα χιονισμένα βουνά και τους παγετώνες πιο μέσα στα φιόρδ. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε κάποιο άλλο μέρος όπου μπορείτε να τα δείτε όλα αυτά ταυτόχρονα».

«Οι οδηγοί παρέχουν μαθήματα και επιδείξεις ασφαλείας πριν από το ταξίδι και φροντίζουν να είναι όλοι ασφαλείς κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής», λέει ο Φούρστενμπεργκ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να προετοιμαστείτε και τι να φέρετε μαζί σας μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Hornelen Via Ferrata.

Το Hornelen Via Ferrata είναι ανοιχτό για αναβάσεις με καθοδήγηση μόνο για λίγες ημέρες, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου, αλλά ο βαν Όρσοτ λέει ότι η ανταπόκριση είναι ήδη «συγκλονιστική».

«Η απόλυτη απότομη κλίση αυτού του βράχου που υψώνεται από τη θάλασσα και η ανοιχτή θέα προς τα φιόρδ είναι αυτό που ενθουσιάζει όλους», λέει.

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More