Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παπαφλωράτος για τουρκικές εκλογές: Σύγκρουση δύο κόσμων – Πάγια η στρατηγική της Τουρκίας

«Έχουμε μια σύγκρουση δύο κόσμων κατ΄ ουσίαν. Από τη μια είναι οι κοσμικοί υπό τον κ. Κιλιτσντάρογλου και από την άλλη είναι οι ισλαμιστές υπό τον κύριο Ερντογάν» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ για τις τουρκικές εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή 14/5, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός, Διεθνολόγος και καθηγητής στρατιωτικών σχολών». «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να πει πώς θα εξελιχθεί ο δημόσιος βίος στην Τουρκία μετά τις εκλογές» συμπλήρωσε και εκτίμησε πως «κατ΄ αρχήν δεν ξέρουμε αν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του ο Ερντογάν – εάν υπάρξει ήττα, γιατί εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να χάσει ο Ερντογάν» σημείωσε ενώ έθεσε το ερώτημα «εάν υπάρξει ήττα οι ψηφοφόροι του θα αποδεχθούν ομαλά αυτή την αλλαγή;». Σε κάθε περίπτωση και αυτός όπως και πολλοί αναλυτές επισήμανε πως «όποιος και να κερδίσει στις εκλογές η στρατηγική της Τουρκίας είναι πάγια»

Όπως επισήμανε «ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει πει επανειλημμένως ότι θα προσπαθήσει να επαναδραστηριοποιήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και κυρίως με την Ουάσιγκτον. Αυτό όμως προσκρούει σε κάποιες πρακτικές δυσκολίες, όπως παραδείγματος χάριν το τι θα γίνει με τη Ρωσία» Και υπενθύμισε πως. «Η Τουρκία εξαρτάται ενεργειακά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, κατόπιν αποφάσεων και πράξεων βεβαίως της κυβέρνησης Ερντογάν. Άρα θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει μία μεγάλη μεταστροφή και κυρίως άμεση» συμπέρανε.

Για την συμμαχία της αντιπολίτευσης σημείωσε

« Υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες μέσα στους κόλπους αυτής της αντιπολιτεύσεως, καθώς δεν υπάρχει ένας κοινός συνεκτικός ιδεολογικός κρίκος,πέραν της επιθυμίας όλων να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι εαν τεθεί οποιοδήποτε θέμα περί κατευθύνσεως της εξωτερικής πολιτικής Τουρκίας, θα πρέπει να ερωτηθούν όλοι οι εταίροι του συνασπισμού αυτού και είναι πολύ δύσκολο να ομονοήσουν. Επομένως ας είμαστε επιφυλακτικοί» συνέστησε

Ωστόσο θεωρεί πως «είναι βέβαιον ότι η Δύση θα κοιτάξει να προσεταιριστεί την νέα τουρκική κυβέρνηση και θα υπάρχει και το επιχείρημα το να μην ξαναδώσουμε την Τουρκία στους Ερντογανικούς. Αν και όπως μου έλεγε ένας Αμερικανός είναι σχεδόν βέβαιο ότι για τα επόμενα 20 χρόνια ακόμη και εάν φύγει σήμερα ο κ. Ερντογάν η πολιτική του θα παραμείνει. Η στρατηγική της Τουρκίας είναι πάγια» κατέληξε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More